x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ten ca o petală de trandafir

Ten ca o petală de trandafir

de Andrada Floria    |    27 Mai 2008   •   00:00

Doctorul Larisa Ionescu-Călineşti, medic primar de medicină internă, cu atestat în apifitoterapie, de la Institutul Naţional de Medicină Alternativă şi Complementară, spune că petalele de trandafir sînt o sursă importantă de ingrediente eficiente pentru întreţinerea pielii, în special pentru ten.

Doctorul Larisa Ionescu-Călineşti, medic primar de medicină internă, cu atestat în apifitoterapie, de la Institutul Naţional de Medicină Alternativă şi Complementară, spune că petalele de trandafir sînt o sursă importantă de ingrediente eficiente pentru întreţinerea pielii, în special pentru ten. “Trandafirul de grădină, care a fost adus din Siria în Europa în secolul al XIII-lea, este cultivat mai ales pentru uleiul volatil. Acesta este folosit în parfumerie, dar are şi acţiuni biologice importante”, arată specialistul nostru. Petalele de trandafir sînt astringente, au acţiune antibacteriană, sînt emoliente şi cicatrizante. Aceste proprietăţi recomandă petalele de trandafir şi pentru igiena bucală. Trandafirul intră în compoziţia apelor de gură şi are efecte benefice în tratamentul afecţiunilor mucoasei bucale: afte, gingivite etc. “Florile trandafirului conţin ulei volatil, flavone, saponozide, steroli şi alţi compuşi. Însă cel mai indicat pentru ten este uleiul volatil de trandafir, care poate intra în compoziţia cremelor, dar şi a apei de trandafiri făcută de noi acasă”, precizează dr Larisa Ionescu-Călineşti.

 

Apa florală

Apa de trandafiri este dificil de obţinut acasă, deoarece presupune distilare. Însă specialistul nostru ne oferă o reţetă simplă şi la fel de eficace. Se pun 20-30 de picături de ulei volatil de trandafir într-o sticlă de 100 ml de apă curată, de izvor sau apă plată. Se lasă cîteva zile la întuneric şi apoi se filtrează cu un filtru de cafea. “Chiar dacă uleiul nu se dizolvă în apă, totuşi îi imprimă aceste­ia proprietăţile sale”, explică dr Ionescu-Că­lineşti. Apa astfel obţinută poate fi folosită în tratamentul acneei, dermatitei, eczemelor. Se utilizează ca o loţiune de curăţare şi se aplică astfel cu ajutorul unui tampon cosmetic. Apa florală se poate utiliza şi în eritemul solar (înroşirea pielii după soare), pentru hidratare, netezirea ridurilor fine şi curăţarea tenurilor uscate şi sensibile. Este indicată şi în acnee (sub formă de loţiune de curăţare) şi pentru pielea cu tendinţă de îmbătrînire.

Uleiul volatil de trandafir se poate folosi în combinaţie cu alte uleiuri volatile şi, de asemenea, poate intra în compoziţia unor creme sau măşti. Uleiul de trandafir are acţiune cicatrizantă, antibacteriană, antifungică, antivirală, antiinflamatoare. Este tonic şi emolient şi se potriveşte tuturor tipurilor de ten.

 

ALERGII. Trandafirul este recomandat mai ales tenurilor sensibile, deoarece este una dintre plantele cel mai puţin alergenice. Totuşi, specialistul nostru ne sfătuieşte ca, înainte de a aplica produsele cosmetice care au în compoziţia lor ulei volatil de trandafir, să le testăm pe o porţiune mică de piele.

×
Subiecte în articol: trandafir terapii complementare