Acupunctura asociata cu electroterapia. Aceasta este electroacupunctura, o noua metoda de stimulare a punctelor energetice ale organismului. Numeroase boli pot fi tratate prin electroacupunctura. Migrenele, nevralgiile, durerile de spate, paralizia faciala periferica, durerile dentare, unele forme de artrita, entorsele, intinderile musculare, dar si unele afectiuni din sfera cardiologiei, ginecologiei, dermatologiei, medicinei interne, sechelele accidentului vascular cerebral beneficiaza de rezultate foarte bune prin electroacupunctura. Ne prezinta aceasta terapie doctor Razvan Ionescu, medic specialist medicina generala si instructor-formator in acupunctura.
Electroacupunctura consta in stimularea electrica a punctelor energetice de pe corp. Curentii electrici se aplica pe acele care au fost introduse in punctele respective.
Aparatele utilizate in electroacupunctura emit curenti electrici de joasa tensiune si frecventa, asemanatori energiei produse de organismul uman. Sunt cinci tipuri de curenti electrici folositi:
● unde continue,
● frecvente mari alternate cu frecvente mici,
● unde intermitente,
● unde crescatoare-descrescatoare,
● unde de tip respirator.
Beneficii
Electroacupunctura are urmatoarele efecte benefice asupra organismului:
● actioneaza ca un extraordinar analgezic impotriva durerilor,
● imbunatateste circulatia sangvina,
● stimuleaza circulatia limfatica si elimina edemele,
● stimuleaza muschii si nervii,
● tonifica tesutul colagen de la nivelul pielii.
Potrivit medicului Razvan Ionescu, pacientii cu afectiuni acute tratati prin electroacupunctura incep sa se simta mai bine chiar de la prima sedinta. De exemplu, crizele de reumatism specifice sezonului rece pot fi ameliorate dupa o singura sedinta de electroacupunctura. In cazul afectiunilor cronice, rezultatele apar dupa cateva sedinte.
Atat in cazul bolilor acute, cat si cronice se recomanda 10-12 sedinte de electroacupunctura, efectuate de doua-trei ori pe saptamana.
Rezultatele ar putea fi mentinute in multe cazuri prin simpla modificare a regimului de viata, prin eliminarea factorilor de risc care au dus la aparitia bolii. Dar cum acest lucru se intampla destul de rar, spune medicul Razvan Ionescu, efectuarea unei sedinte de electroacupunctura la 2-3 saptamani sau o data pe luna este indicata pentru mentinerea efectelor pozitive.
Interzisa pacientilor cu proteze
Din pacate, nu oricine poate apela la electroacupunctura. Aceasta terapie este contraindicata pacientilor protezati cu dispozitive electrice sau electronice, cum ar fi pacemakerul. De asemenea, este contraindicata montarea electrozilor in asa fel incat curentul sa treaca prin inima, in special la pacientii cu tulburari de ritm cardiac: extrasistole, tahicardii, bradicardii. Nici pacientii cu prag foarte scazut de rezistenta la durere sau cei care au fobie de ace nu pot fi tratati prin electroacupunctura.