x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Terapie virtuală pentru cei care suferă de fobii

Terapie virtuală pentru cei care suferă de fobii

de Steluta Indrei    |    24 Aug 2012   •   21:00
Terapie virtuală pentru cei care suferă de fobii

Frica de avion, de paianjeni, de inaltime sau de apa poate fi tratata cu ajutorul realitatii virtuale. Pentru a se vindeca de o fobie, pacientul trebuie invatat cum sa se confrunte cu elementul sau situatia de care ii este frica: paianjenul, zborul cu avionul, inotul etc. Or, toate acestea pot fi doar imaginate in cabinetul de psihoterapie, caci e cam complicat pentru un psihoterapeut sa creasca insecte sau sa-si desfasoare sedintele de consiliere intr-un avion sau la piscina. Iata de ce, inca de la inceputul anilor 1990, mai intai in Statele Unite si Italia, au fost create terapiile virtuale, un fel de jocuri video care reproduc situatiile sau elementele ce provoaca fobii.

In prezent, cercetarile au demonstrat ca terapiile cu ajutorul realitatii virtuale sunt mai eficiente decat psihoterapia clasica in vindecarea fobiilor. Mai mult, cu ajutorul realitatii virtuale pot fi tratate nu numai fobiile, ci si alte tulburari de anxietate cum ar fi stresul post-traumatic (dupa un accident grav, doliu…), atacurile de panica, timiditatea excesiva, agorafobia (frica de a iesi in lume).

Prin terapiile virtuale, psihoterapeutii sunt capabili sa le induca pacientilor starile de anxietate cu care confrunta in realitate, sa le observe comportamentul in situatiile respective, iar apoi sa ii invete cum sa isi gestioneze frica si sa-si schimbe modul de reactie. Cum se desfasoara o sedinta de terapie virtuala? Pacientul este echipat cu o casca prevazuta cu doua miniecrane in dreptul ochilor. Imaginile vizionate ii permit pacientului sa patrunda intr-un univers virtual tridimensional. Iluzia este intarita de senzorii plasati in aceasta casca. Senzorii inregistreaza miscarile pacientului si modifica in consecinta imaginile derulate pe ecrane. Psihoterapeutul poate interveni in orice moment pentru a discuta cu pacientul. Astfel, dupa mai multe sedinte in care pacientul face exercitii in situatii virtuale, el invata sa-si schimbe comportamentul si sa-si invinga frica si in situatii concrete.

Desi in tara noastra pare de domeniul science-fiction, psihoterapia cu ajutorul realitatii virtuale se utilizeaza in mod curent in cabinete si spitale din SUA, Japonia, Italia, Franta, Germania si alte state europene. Ba mai mult, in aceste tari se efectueaza cercetari in vederea utilizarii terapiilor virtuale si in cazul recuperarii pacientilor cu leziuni cerebrale in urma unui accident rutier sau accident vascular cerebral (AVC). Cu ajutorul exercitiilor virtuale, acesti pacienti pot fi reeducati astfel incat sa-si recapete autonomia. "A reinvata un pacient sa-si prepare singur micul dejun sau sa mearga la cumparaturi este complicat in situatii reale. Este nevoie de mult timp si de personal', spune dr. Evelyne Klinger, coordonatoarea unui studiu in cadrul centrului de recuperare Kerpape din Bretania (Franta). Cercetatoarea evalueaza eficienta terapiilor virtuale in cazul unor persoane afectate de AVC sau boala Alzheimer.

×