Tătăneasa, iarba lui Tatin sau iarba întăritoare, cum este cunoscută în popor, este ideală pentru diferite tratamente naturiste. Este o plantă medicinală cu efecte terapeutice mai ales în cazul tumorilor canceroase şi al afecţiunilor respiratorii. Tătăneasa a fost folosită încă din timpuri străvechi în scopuri medicinale, iar în prezent este una din cele mai folosite plante pe plan mondial.
Alantoina, unul dintre principiile active cele mai importante ale tătănesei este folosită intens în industria cosmetică.
Planta-minune, cu efecte terapeutice de mare însemnătate, este înaltă de 30-100 cm, are frunzele de la bază eliptice, iar spre vârf înguste, în formă de lance. Florile, care apar din mai până în august, sunt de culoare roșie-violacee.
Tătăneasa este una dintre cele mai răspândite plante, ajungând să fie deținătoarea a mai mult de o sută de utilizări în medicina românescă populară.
Datorită proprietăților ei cicatrizante, antiinflamatoare, expectorante, antohemoragice, tătăneasa este recomandată în tratamente naturiste pentru multe afecțiuni, printre care se numără: bronșite, ulcer stomacal, arsuri, ulcer varicos, hemoroizi, cancer de piele, alunițe, plăgi, entorse, luxații, fracturi.
Iată cum tătăneasa poate interveni benefic în tratarea următoarelor boli:
1. Gastrita hiperacidă, ulcer gastric și duodenal
Se ia o jumătate de linguriță de pulbere de tătăneasă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tătăneasa reduce aciditatea, favorizează cicatrizarea, protejează pereții stomacului. De obicei se combină cu încă o jumătate de linguriță de pulbere dintr-o plantă aromatică aleasă după necesitățile pacientului: mușețel (pentru persoanele iritabile), valeriană sau sunătoare (pentru gastritele și ulcerele care apar pe fond de anxietate), menta sau lavanda (pentru persoanele colerice), obligeană sau busuioc (pentru caracterele anxios-depresive).
2. Cancer
....................
Citește mai mult despre cum poți folosi tătăneasa în tratamente naturiste
Sursa foto: Pixabay