x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Tratamente nutriţionale

Tratamente nutriţionale

03 Noi 2012   •   00:14
Tratamente nutriţionale
Sursa foto: Thinkstock

Estrogenul reglează metabolismul difieriţilor nutrienţi din organism şi influenţează, de asemenea, capacitatea acestuia de a-i absorbi. Noi dovezi sugerează că nivelurile de calciu, vitamina D, fier şi alţi nutrienţi, pot creşte sau scădea în paralel cu fluctuaţiile estrogenului. Unii cercetători consideră că anumite carenţe nutriţionale pe termen scurt sunt responsabile de unele dintre simptomele premenstruale care au intrigat medicii zeci de ani.

Peste 10 studii mari, de exemplu, au arătat că suplimentarea dietei cu calciu sau vitamina B6 poate ameliora simptomatologia menstruală sau premenstruală la femeile care în mod obişnuit nu primesc cantităţile adecvate din aceşti nutrienţi.

Suplimentele au, binînţeles, o eficacitate limitată. Fecare femeie ar trebui să consume o dietă sănătoasă şi să menţină niveluri  adecvate de vitamine şi minerale pe tot parcursul lunii, nu numai înainte şi în timpul ciclului menstrual.

"Nu consumaţi fructe şi legume proaspete – evitând alimentele procesate- doar atunci când apare simtomatologia”, spune dr. James G. Penland, psiholog cercetător în domeniul SPM, este bine totuşi să folosiţi supimente care conţin doza maximă din aportul  zilnic recomandat.

Asiguraţi-vă doze suficiente de magneziu şi vitamina B6. "Unul dintre motivele pentru care aceşti doi nutrienţi sunt atât de recomandaţi în SPM este acela că ajută la asigurarea unor niveluri sănătoase a substanţelor cchimice de la nivel cerebral care reglează dispoziţia, serotonina şi dopamina”, spune dr. Kallins. Cercetătorii sugerează că aceste substanţe chimice, denumite neurotransmiţători, joacă un rol în ameliorarea şi prevenirea simptomelor fizice, inclusiv balonarea, cefaleea, acneea şi crampele.

Puteţi obţine cantităţi crescute de magneziu şi vitamina B6 din smochine, stafide, porumb dulce şi banane.

Vitaminele B acţionează împreună, ceea ce înseamnă că suplimentarea B6 nu va fi utilă în absenţa unor cantităţi adecvate din celelalte vitamine B. Astfel, este o idee fosrte bună folosirea multivitaminelor sau a vitaminelor B-complex, precizează el.

×