Gargară cu infuzie
În dischineziile biliare, dispepsii, astm, se administrează infuzie de podbal. Aceasta se prepară dintr-o lingură de amestec de flori şi frunze, în părţi egale, la 250 ml de apă. Se lasă 10 minute la infuzat, se strecoară şi se bea pe parcursul întregii zile. Infuzia mai concentrată, cu 2 linguriţe de flori şi frunze, este un bun expectorant. Această infuzie poate fi folosită şi sub formă de gargară pentru combaterea răguşelii.
Mod de preparare
Din frunze proaspete de podbal se prepară un sirop. Astfel, într-un vas de lut sau într-un borcan mai mare, se pun, alternativ, frunze proaspete de podbal şi zahăr. Când este plin, vasul se leagă şi se păstrează într-un loc răcoros. După câteva săptămâni se desface vasul, se strecoară siropul, iar cantitatea rămasă se toarnă în recipiente mici şi se păstrează în continuare într-un loc răcoros. Acest sirop este ideal în anotimpul rece când se înmulţesc virozele. Se administrează 1-2 linguriţe, dimineaţa şi seara, pentru calmarea tusei şi uşurarea respiraţiei.
Totodată, în plafar, podbalul este disponibil sub formă de tinctură. Din acest preparat se administrează 25-30 de picături, dimineaţa şi seara, în tratarea aceloraşi afecţiuni.
ANTITUSIV. Cea mai importantă proprietate a acestei plante este aceea de a calma tusea. Specialistul nostru recomandă podbalul în afecţiunile respiratorii însoţite de tuse: astm bronşic, laringite şi chiar tuberculoză pulmonară.
ANTIINFLAMATOR. În uz extern, podbalul îşi dovedeşte rolul de antiinflamator pentru că scade inflamaţia şi tensiunea din ulceraţii, erupţii, răni. E suficient să puneţi frunza crudă pe rană.
Citește pe Antena3.ro