x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Turism ecologic

de Florina Zainescu    |    08 Mai 2008   •   00:00
Turism ecologic
Sursa foto: La Clairicre /

Peste 50 de hoteluri şi vile din Germania, Austria, Elveţia, Italia, Franţa, Spania şi Irlanda, membre ale Bio-Ho­tels Association, îşi răsfaţă clienţii cu meniuri ecologice. Dar şi cu trata­men­te corporale şi de înfrumuseţare bio.

Peste 50 de hoteluri şi vile din Germania, Austria, Elveţia, Italia, Franţa, Spania şi Irlanda, membre ale Bio-Ho­tels Association, îşi răsfaţă clienţii cu meniuri ecologice. Dar şi cu trata­men­te corporale şi de înfrumuseţare bio.

 

Foarte mulţi occidentali cumpără alimente, produse cosmetice şi de îngrijire corporală bio şi haine şi aşternuturi din bumbac organic. Curentul eco este foarte puternic în Europa, iar hotelierii nu puteau să stea de-o parte.

La ora actuală, 52 de hoteluri şi vile, membre ale Bio-Hotels Association, îşi întîmpină clienţii cu mîncare organică. Cele mai multe dintre acestea sînt în Germania (28) şi Austria (16), Elveţia avînd doar trei spaţii de cazare înscrise în asociaţie, Italia – două, în timp ce Irlanda, Spania şi Franţa au cîte un singur bio-hotel. 

 

CONDIŢII. Unităţile de cazare membre ale Bio-Hotels Association respectă mai multe standarde: oferă numai produse alimentare organice, de calitate, au cel puţin un meniu vegetarian şi un meniu integral, au contract de inspecţie cu o organizaţie de certificare şi control eco desemnată de asociaţie şi respectă toate cerinţele legislaţiei comunitare în domeniu, dar şi alte cerinţe suplimentare ale asociaţiei. De la regula “totul bio‘‘ se acceptă doar cîteva excepţii. În cazul băuturilor nonalcoolice, maximum trei sortimente pot fi convenţionale, în timp ce în cazul celor alcoolice în meniu trebuie să se regăsească minimum cinci vinuri din struguri organici şi un sortiment de bere. Şi la capitolul mîncare există o excepţie: pot fi folosite şi ingrediente convenţionale, dacă acestea nu sînt disponibile în varianta bio, însă acest lucru trebuie confirmat de furnizor. Mai mult, regulile Bio-Hotels Association cer ca în acest caz să fie avertizaţi şi clienţii că un ingredient sau un aliment din farfuria lor nu este bio.

Pe lîngă o alimentaţie sănătoasă, unele bio-hoteluri îşi “tratează‘‘ clienţii cu lenjerii de pat şi prosoapele din bumbac organic. Iar pentru a limita contactul acestora cu chimicalele, în aceste stabilimente curăţenia se face cu detergenţi eco. La fel şi spălatul rufelor.

Cei interesaţi să-şi petreacă vacanţa într-un bio-hotel pot găsi lista acestora pe site-ul www.biohotels.info. În cele mai multe cazuri, cazarea nu este mai scumpă decît la un hotel cu acelaşi număr de stele, dar convenţional.  

 

Relaxare cu produse naturale

Unele dintre aceste hoteluri, printre care La Clairiere din Franţa, le oferă clienţilor şi posibilitatea de a face masaje, aromoterapie şi tratamente corporale şi de înfrumuseţare cu produse organice. Pentru că mulţi clienţi sînt interesaţi de tratamente complete, cu diagnostic, masaj şi sfaturi nutriţionale, nu mai puţin de şapte din cei 30 de angajaţi ai hotelului cu 100 de camere lucrează în “departamentul‘‘ spa.

Pe lîngă servicii de spa, bio-hotelul spaniol Venus Albir le oferă oaspeţilor săi şi posibilitatea de a cumpăra fructe, legume, ulei de măsline, vin din struguri ecologici sau cosmetice naturale dintr-un mic magazin propriu.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio