Mugurii de brad sunt un adevărat izvor de sănătate pentru plămâni. Pneumoniile, tusea seacă, tusea alergică, tusea din bronşite pot fi vindecate rapid şi eficient cu ajutorul remediilor naturiste pe bază de muguri de brad: uleiuri volatile, siropuri, extracte.
Uleiul volatil obţinut din mugurii de brad poate fi folosit atât intern, cât şi extern. În cazul copiilor cu vârsta peste 5 ani, se administrează intern una-două picături de ulei volatil de trei ori pe zi, în amestec cu miere de albine, după mesele principale. Adulţilor le sunt recomandate câte trei-cinci picături de trei ori pe zi, diluate cu ceai, după mesele principale.
SIROP PREPARAT ÎN CASĂ
"Extern, uleiul volatil de brad se foloseşte sub formă de frecţii, loţiuni, băi sau inhalaţii în dureri reumatice, nevralgii şi rinosinuzite", precizează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Pentru băi se utilizează 6 grame de ulei la o cadă cu apă.
Siropul din muguri de brad, folosit în special pentru calmarea simptomelor răcelii şi virozelor respiratorii, este bine tolerat de copii. "El poate fi procurat de la magazinele naturiste sau poate fi preparat în casă", menţionează dr Cristina Bălănescu. Se spală bine mugurii de răşină şi praf, apoi se pun într-o oală şi se acoperă cu apă, astfel încât cantitatea de apă să fie de două ori mai mare decât cantitatea de muguri.
De exemplu, la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă. Se fierb o oră şi vasul se lasă acoperit timp de două zile. În acest timp, din muguri ies sărurile minerale şi uleiurile aromatice. Sucul rezultat se strecoară prin tifon şi se îndulceşte cu puţin zahăr sau cu miere.
Specialistul nostru recomandă o linguriţă de sirop de trei ori pe zi, în amestec cu apă, înainte de mese. "Atenţie! Produsul este contraindicat diabeticilor, din cauza conţinutului de zahăr", avertizează dr Cristina Bălănescu. Pentru că este bogat în vitamina C, siropul poate fi folosit şi pentru a depăşi mai uşor perioadele stresante şi obositoare. De asemenea, acesta este şi un diuretic cu efect blând.
Extractul din muguri de brad este recomandat, de asemenea, în anemie, demineralizare la copii şi adolescenţi, carenţe minerale şi decalcifieri la adulţi, dureri osoase de creştere la copii, consolidarea fracturilor, rahitism, osteoporoză, spasmofilie, carii dentare, parodontoză. În cazul adulţilor şi copiilor peste 7 ani, se administrează 50-70 de picături, diluat în apă, o dată pe zi. Curele cu extract de muguri de brad trebuie să fie de lungă durată pentru rezultate vizibile.
În fracturi şi carii dentare se administrează câte 50 de picături, diluat în apă, de trei ori pe zi. Doza pentru copiii mai mici de 7 ani trebuie redusă la jumătate, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.
Citește pe Antena3.ro