x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Uleiul de argan

de Gina Matei    |    23 Mar 2010   •   00:00
Uleiul de argan
Sursa foto: /Thinkstock

Există o maximă foarte veche care spune că, "dacă cineva ţine în gură două minute ulei de argan, se va vindeca de suferinţe". Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, precizează că, deşi uleiul de argan nu este un panaceu universal, totuşi se dovedeşte util în tratarea afecţiunilor dermatologice, chiar şi a psoriazisului.

În plus, dacă se amestecă cu lavandă sau trandafir, uleiul de argan capătă un uşor rol sedativ.
Atenţie! Se administrează numai la recomandarea medicului, pentru că prezintă toxicitate din cauza unei cetone.

HIDRATANT PENTRU PIELE, PĂR ŞI UNGHII
"Pentru piele, uleiul de argan are aceleaşi beneficii ca uleiul de măsline", precizează medicul Cristina Bălănescu. Fiind bogat în acizi graşi esenţiali şi vitamina E, uleiul de argan are proprietăţi hidratante şi revitalizante. Tocmai de aceea, este bun contra uscării pielii, dar şi pentru hrănirea părului uscat şi fragil sau pentru întărirea unghiilor. Vestea bună e că uleiul de argan se absoarbe rapid şi nu lasă urme pe piele.

De asemenea, specialistul nostru îl recomandă pentru revitalizarea tenului obosit şi pentru tratarea iritaţiilor. Poate fi folosit, cu încredere, şi în tratarea acneei, a cicatricelor provocate de arsuri.

Pentru păr, uleiul de argan înseamnă hrănire, protecţie şi revitalizare.
Pentru că este destul de greu de găsit în comerţ, puteţi încerca produsele cosmetice care au în compoziţie ulei de argan.

MAROC
Arganierul este un copac care creşte doar în Maroc. Acesta are între 8 şi 10 metri şi poate ajunge şi la 200 de ani de viaţă. Uleiul este extras din seminţele conţinute în interiorul fructelor. Aceste seminţe sunt prăjite şi se păstrează timp de o săptămână până când se usucă, după care este scos uleiul.

Proprietăţi:
n) antiseptic
n) antispasmodic
n) cicatrizant
n) sudorific
n) tonic general

Utilizări:
n) amenoree
n) leucoree
n) afecţiuni dermatologice
n) amigdalită
n) contuzii
n) gripă

×
Subiecte în articol: terapii complementare