x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Uleiurile esenţiale şi guturaiul

Uleiurile esenţiale şi guturaiul

de Gina Matei    |    31 Mar 2009   •   00:00
Uleiurile esenţiale şi guturaiul
Sursa foto: /123RF

Uleiurile esenţiale de busuioc, eucalipt, cedru, chiparos, fenicul, ienupăr, mentă, muşeţel, piper, rozmarin, santal, lămâi sunt remedii pentru tratarea guturaiului. Ele se pot folosi sub forma inhalaţiilor, a ingestiei sau pentru masaj. În cazul ingestiei este necesar sfatul unei persoane avizate.



Inhalaţie, ingestie, masaj şi împachetări
Teoretic, a cam trecut vremea guturaiului. Pentru că în tratatele despre guturai scrie că acesta îşi face de cap de la sfârşitul lunii noiembrie până în martie. Practic, situaţia este total diferită. Şi chiar dacă suntem în aprilie, foarte mulţi duc guturaiul pe picioare. Dar să o luăm cu începutul. Adică, mai întâi prevenţia. Pentru aceasta sunt indicate uleiurile esenţiale. Modul lor de folosire e simplu: aerisiţi camera, după care uleiurile sunt lăsate într-un vas de aromoterapie. Cele mai bune uleiuri pentru purificare, pentru eliminarea virusurilor sunt cele de eucalipt, cimbru, ienupăr, fenicul, muşeţel, rozmarin şi camfor. Guturaiul ne-a luat în stăpânirea lui. Ce facem? Purificarea aerului este recomandată şi atunci când se instalează virusul. Într-un vas se pun 20-25 de picături ce vor fi lăsate în apropierea pacientului. Acest procedeu se repetă de 2-3 ori pe zi.

Masajul cu uleiuri esenţiale se poate efectua preventiv, dar şi în timpul apariţiei guturaiului. Preventiv, se poate realiza astfel: în uleiul de măsline se pun unele arome (ienupăr, eucalipt, lavandă, flori de portocal, salvie, busuioc, ulei de scorţişoară, ulei de sunătoare). Se pot face masaje şi în timpul guturaiului. Este recomandat ca acesta să fie făcut la temperatura camerei. Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate ClarMed, recomandă masajul pentru că acesta scade febra, relaxează musculatura şi reuşim astfel să ne odihnim mult mai bine.

Împachetările sunt şi ele indicate pentru combaterea guturaiului. Cele mai bune pentru împachetări sunt feniculul şi piperul negru. "La 100 ml de ulei de masaj sau ulei de măsline se pun 40 de picături de fenicul şi o linguriţă de piper negru. Se amestecă bine pentru omogenizare, astfel că, după 45 de minute, se pot face împachetări pe torace, braţe, evitându-se abdomenul. Lăsaţi să intre bine în piele, aproximativ 20 de minute, după care se şterg zonele pe care a fost aplicat uleiul", recomandă dr Cristina Bălănescu.

Pentru inhalaţii, eucaliptul este cel mai potrivit. Într-un vas cu apă clocotită se pune o lingură de ulei de eucalipt. Pacientul se aşază deasupra vasului la 20-30 cm. Se inhalează pe nas şi expirăm pe gură. Pentru obţinerea unui rezultat mai bun, eucaliptul se amestecă şi cu sare.

Ingestia are un rol antibacterian şi pentru aceasta sunt recomandate uleiurile de ienupăr, cimbru, busuioc, salvie şi rozmarin. Administrarea de uleiuri esenţiale se face timp de 21 de zile, câte o picătură pe zi, dimineaţa sau seara. Uleiurile esenţiale pot fi achiziţionate din magazinele naturiste, de la producători sau chiar preparate acasă.

CONTRAINDICAŢII. Uleiurile esenţiale ne ajută să dobândim o stare bună de sănătate şi un tonus excelent. Pentru a obţine efectele dorite, trebuie să cunoaştem însă şi contraindicaţiile. De exemplu, dr Cristina Bălănescu precizează că uleiul de rozmarin nu este recomandat persoanelor hipertensive.

×
Subiecte în articol: esentiale uleiurile terapii complementare