x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare UnMasajul care ţine de cald şi pune sângele în mişcare

UnMasajul care ţine de cald şi pune sângele în mişcare

de Steluta Indrei    |    06 Feb 2012   •   21:00
UnMasajul care ţine de cald şi pune sângele în mişcare

La ce visam cand afara sunt – 10 grade Celsius si zapada suiera la ferestre? Poate la focul unui semineu sau la o ciocolata calda si cremoasa. Medicii specialisti in terapii naturale ne propun insa o varianta mult mai eficienta si mai benefica: masajul cu pietre calde sau masajul cu creme intens hidratante.

Masajul nu este o noutate pentru incalzirea organismului. Daca ne amintim bine, frectia de pe vremea bunicii era cel mai bun remediu in zilele de iarna. Astazi insa avem la dispozitie metode moderne si placute de masaj care ne ajuta sa facem fata sezonului rece. Una dintre acestea este masajul cu pietre calde. Iata cateva argumente care sustin beneficiile acestui masaj. Se folosesc 54 de pietre cu suprafata foarte fina, de origine vulcanica, incalzite la temperatura de 40-50 de grade Celsius. Aceasta temperatura este ideala pentru a fluidifica uleiul cu care este uns corpul, iar pietrele sa alunece perfect din cap pana-n picioare. Se fac miscari blande pe brate, apoi de la ceafa, spate, coapse, gambe pana in varful degetelor de la picioare. Caldura emanata de pietre si aceste miscari line imbunatatesc circulatia sangelui si relaxeaza muschii. Starea generala de bine este garantata, iar senzatia de caldura si confort se va pastra ajutandu-ne sa infruntam zilele geroase.

In cazul in care nu ne incumetam sa iesim din casa sau nu ne permitem sa mergem la un centru spa, masajul sau automasajul la domiciliu este o alta varianta de relaxare in toiul iernii. Secretul este sa folosim o crema intens hidratanta sau ulei de masline. Este ideal pentru hidratarea tesutului cutanat in sezonul rece, cand pielea este uscata si aspra din cauza frigului. Masajul cu ulei de masline nu doar catifeleaza pielea, ci si reactiveaza circulatia sangelui.

In plus, cum vremea se anunta in continuare geroasa, nu uitati principalele recomandari ale medicilor:

Imbracati-va bine, mai degraba decat gros! Din cauza frigului, fluxul de sange se reduce spre periferia corpului si este redirectionat catre organele vitale: inima si creierul. Acest fenomen de vasoconstrictie explica senzatia de frig pe care o resimtim la nivelul extremitatilor (urechi, nas, maini, picioare). De aceea, este esential ca iarna sa purtam caciula, fular, manusi, sosete groase. Dar pentru ca toate acestea sa ne si protejeze trebuie sa nu fie prea stranse, astfel incat sa nu impiedice circulatia sangelui. Este mai bine sa purtam cateva randuri de haine din materiale naturale si nu stramte decat un singur pulover foarte gros. Aerul dintre straturile de haine se incalzeste si pastreaza temperatura normala a corpului.

Evitati alcoolul! Ideea ca alcoolul incalzeste este falsa si chiar daunatoare. Consumul de bauturi alcoolice pe timp de ger conduce la diminuarea simturilor, ceea ce impiedica organismul sa perceapa semnalele de alarma provocate de frig. Rezultatul: senzatia de frig este slab resimtita, atentia este scazuta, circulatia sangelui este redusa la extremitati, iar riscul degeraturilor este foarte mare.

Nu mancati gras! Intr-adevar, organismul are nevoie de energie pentru a face fata frigului, dar aceasta trebuie sa provina dintr-o alimentatie echilibrata, nu din una abundenta in grasimi. Circulatia sangvina este esentiala pentru a proteja organismul de frig, subliniaza medicii. Or, alimentia bogata in grasimi are drept consecinta cresterea colesterolului si trigliceridelor, care se depun pe vasele de sange, ceea ce afecteaza buna circulatie.

Nu baricadati usile si ferestrele! Pentru a pastra caldura in locuinte, unii nu mai deschid ferestrele pana la primavara. Total gresit. Aerul trebuie sa circule in interiorul casei si sa fie reimprospatat zilnic. Aerisiti frecvent casa nu doar pentru a va feri de microbi, dar chiar pentru a incalzi atmosfera din locuinta. O camera aerisita este mult mai calduroasa si mai primitoare decat una in care nu s-a deschis fereastra de zile intregi.

×