x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Urzica, aliatul tău la menopauză

Urzica, aliatul tău la menopauză

de Gina Matei    |    17 Feb 2009   •   00:00

Hemoragiile, litiazele renale, tulburările apărute la menopauză sau bolile dermatologice sunt numai câteva dintre afecţiunile ale căror simptome pot fi diminuate cu ajutorul urzicii. Şi asta datorită numeroaselor virtuţi pe care le are această plantă. "Vitaminele şi provitaminele A, B, C şi K fac din urzică, atât din cea obişnuită, care "ciupeşte" când o culegi, cât şi din cea "moartă" (albă sau roşie), un remediu naturist de necontestat", spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate ClarMed.



Tulburări menstruale
Urzica este indicată pentru uz intern în hipermenoree (menstruaţie abundentă) şi în tulburări ale ciclului menstrual. În aceste situaţii se recomandă infuzia din frunze de urzică, preparată dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă. Se consumă trei-patru căni pe zi între mese. La fel de eficient este şi decoctul obţinut dintr-o linguriţă de rădăcină de urzică mărunţită la 250 ml de apă. Frunzele se fierb 8-10 minute, după care apa se strecoară şi se consumă pe parcursul zilei între mese. Ceaiul din urzică moartă albă este recomandat femeilor la menopauză pentru tratarea tulburărilor specifice acestei perioade: bufeuri, transpiraţie abundentă şi insomnii. Decoctul din urzică moartă roşie tratează leucoreea şi candidozele.

Pentru că infuzia din frunze de urzică are şi efect diuretic, ea este utilă şi în litiazele renale, facilitând eliminarea calculilor renali. Vitamina A conţinută de urzică îi conferă acesteia proprietăţi benefice şi în tratamentul afecţiunilor dermatologice. De exemplu, simptomele eczemelor pot fi calmate cu urzică, iar rănile purulente se vindecă şi ele cu acelaşi tratament.

Frunzele de urzică sunt folosite şi ca remediu împotriva sebumului în exces şi a mătreţii, datorită conţinutului de vitamina B. Potrivit dr Cristina Bălănescu, este suficient ca în apa în care ne spălăm pe cap să punem câteva linguri cu urzică mărunţită şi vom scăpa de mătreaţă.

"Urzica moartă albă, de la care pot fi folosite florile, rădăcinile şi frunzele, conţine, în plus, şi săruri minerale. Dieta fără sare, recomandată cardiacilor şi hipertensivilor, duce la eliminarea potasiului. Şi cum urzica are în compoziţie potasiu, ea este recomandată acestor bolnavi" adaugă dr Cristina Bălănescu.

BENEFICII.
Asociată cu alte plante medicinale, urzica este folosită ca adjuvant în terapia epilepsiei. Tot urzica este cea care combate afecţiunile reumatice şi creşte imunitatea în faţa răcelilor.

ANTIOBOSEALĂ.
Se ştie că oboseala apare ca urmare a diminuării cantităţii de fier din circulaţia sangvină. Însă un consum frecvent de ceai de urzică asigură necesarul de fier de care organismul nostru are nevoie zilnic. Astfel, ceaiul ne îmbunătăţeşte tonusul şi ne aduce bunădispoziţie.

×
Subiecte în articol: urzica terapii complementare