x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Usturoi contra bătăturilor

Usturoi contra bătăturilor

de Oana Antonescu    |    03 Iun 2008   •   00:00

A venit vremea sandalelor şi cu siguranţă că orice femeie îşi doreşte să scape de inesteticele bă­tături. O opţiune rapidă şi la îndemînă este sa­lo­nul de cosmetică, unde se încearcă îndepărtarea mecanică a bătăturilor.

A venit vremea sandalelor şi cu siguranţă că orice femeie îşi doreşte să scape de inesteticele bă­tături. O opţiune rapidă şi la îndemînă este sa­lo­nul de cosmetică, unde se încearcă îndepărtarea mecanică a bătăturilor. Însă ele sînt implantate adînc în straturile profunde ale pielii, iar o astfel de manevră nu le va îndepărta definitiv, ba chiar există riscul ca bătăturile să se extindă. O alternativă la această procedură o reprezintă remediile naturiste, puţine la număr, dar mai eficiente.

Baie pentru picioare

Dr Cristina Bălănescu, medic primar ­medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne recomandă un tratament pe care ­trebuie să-l respectăm seară de seară, timp de 7-10 zile, pînă vom scăpa de bătături. Mai întîi, vom face o baie caldă (spre fierbinte) pentru picioare, pentru care putem folosi lavandă, nalbă, gălbenele, frunze de aloe. La 4 litri de apă caldă se pune cîte o lingură din fiecare plantă sau patru linguri din aceeaşi plantă. La acest amestec putem adăuga 5 grame de bicarbonat de sodiu (farmaceutic, nu alimentar). Apa cu plante şi cu bicarbonat se lasă la macerat de dimineaţa pînă seara, cînd se fierbe cinci minute din momentul în care clocoteşte. Frunzele de aloe nu se fierb, ele se pun în decoct abia după ce a fost luat de pe foc. Înainte de a le adăuga, se zdrobesc uşor. Picioarele se ţin în acest decoct timp de 20 de minute.

După această baie vom face aplicaţii locale, pe zona cu bătături. Avem două variante: propolis sau usturoi. “Un căţel de usturoi se rupe în două şi se aplică pe bătătură, dar fără să depăşească dimensiunea bătăturii, pentru că poate arde pielea din jur”, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu. Usturoiul se fixează cu ­leucoplast şi se lasă pînă dimineaţa. În fiecare seară vom repeta acest ritual, iar după o săptămînă se renunţă la usturoi, dar se continuă băile pentru picioare pînă cînd bătătura cade. În locul usturoiului putem folosi şi o bobiţă de propolis, care se aplică în acelaşi mod. Specialistul nostru ne asigură însă că usturoiul este mai eficient.

×
Subiecte în articol: terapii complementare