x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Viaţa eco te scapă de mersul la doctor

Viaţa eco te scapă de mersul la doctor

de Florina Zainescu    |    09 Feb 2008   •   00:00

AVANTAJ ● Deşi mai scumpă, mâncarea bio este o investiţie în viitor
Pe termen lung, un stil de viaţă bio este mai "economic" pentru bugetul familiei.
● Produsul zilei: Voie-bună cu un ceai de fructe ecologic


AVANTAJ ● Deşi mai scumpă, mâncarea bio este o investiţie în viitor
Pe termen lung, un stil de viaţă bio este mai "economic" pentru bugetul familiei.
Această afirmaţie poate părea paradoxală, având în vedere că un produs rezultat din agricultura ecologică este, în medie, cu 25%-50% mai scump decât omologul său convenţional. Ba chiar cu 100% şi peste, în unele cazuri. "Raportând însă calitatea alimentului la preţ, putem spune că alimentele ecologice sunt mai ieftine", spune Dan Răileanu, reprezentantul Radix, firmă distribuitoare de produse ecologice.


MOTIVARE. Preţul mai mare al alimentelor bio îşi are "rădăcinile" în efortul extraordinar depus pentru obţinerea lui: seminţele certificate sunt mai scumpe, întreţinerea culturilor e mai dificilă pentru că nu se pot folosi chimicale pentru fertilizarea solului sau combaterea dăunătorilor. De asemenea, la prepararea alimentelor bio nu se folosesc aditivi chimici de sinteză: conservanţi, coloranţi, arome chimice, emulgatori, acidifianţi, întăritori de gust sau agenţi de îngroşare. "Rigorile modului de producţie ecologic garantează că alimentul rezultat nu conţine substanţe toxice. Consumându-le, reducem riscul îmbolnăvirilor", a declarat Răileanu. La ce boli ne predispunem consumând alimente cu chimicale şi multe E-uri? La obezitate, sindromul metabolic, hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet de tip II, boli neurodegenerative, cancere, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "Alimentele, nu acţionează direct, de regulă, efectele lor adverse se văd pe termen mediu şi lung, prin apariţia acestor boli ale civilizaţiei noastre", a precizat acesta. Dacă luăm în calcul cât costă tratamentul acestor boli – dacă există –, vom constata că, plătind acum mai mult pentru un aliment sănătos şi "curat" investim în sănătatea noastră şi economisim şi bani.


ATENŢIE!
Alimentele ecologice, dacă nu sunt "încorporate" într-un mod de viaţă sănătos – dietă diversificată şi echilibrată, mişcare fizică – nu diminuează riscul apariţiei problemelor de sănătate şi, deci, nu vor fi mai ieftine pe termen lung, avertizează Mencinicopschi.


×
Subiecte în articol: bio