Sustenabilitatea şi responsabilitatea socială sunt tot mai importante pe piaţa vinurilor din struguri ecologici. Ţările din sudul Europei Occidentale, care domină vânzările, trebuie să facă faţă ofensivei Africii de Sud, Argentinei sau a Californiei, care îşi dezvoltă puternic producţia bio.
Cele mai importante ţări producătoare de vin, Italia, Franţa şi Spania, domină piaţa şi în ceea ce priveşte licoarea din struguri ecologici. Dar vinurile din struguri bio din aşa-numita Lume Nouă au început să atragă un număr tot mai mare de cumpărători la nivel mondial.
Cererea de vin din struguri ecologici produs în sistemul de Comerţ Echitabil (Fair Trade) creşte, iar principalii furnizori sunt Africa de Sud şi Argentina. Şi California şi Australia sunt în curs de dezvoltare, cu o rată pozitivă, în timp ce vinul din struguri eco din Noua Zeelandă se bucură de vânzări bune, în special în regiunile vorbitoare de limbă engleză. Numai Chile a pierdut oarecum ritmul, comparativ cu anii trecuţi.
Dacă ar fi să aruncăm o privire mai atentă asupra trendului în diverse ţări din Lumea Nouă, în Chile şi Argentina, fiecare cu aproximativ 2.000 de hectare, aproape 2% din suprafeţele viticole sunt controlate din punct de vedere al respectării rigorilor bio. În Chile, deşi numeroase facilităţi viticole sunt încă în faza de conversie, cei mai importanţi producători de vin din ţară au fost cuprinşi de febra bio. Spre deosebire de Chile, în Argentina se înmulţesc producătorii bio mici.
OFENSIVA CALIFORNIEI
În Statele Unite, mai precis în California, are loc o revoluţie bio în viticultură. În prezent, peste 4.000 de hectare sau, altfel spus, aproape 2% din suprefeţele cultivate cu viţă-de-vie din California sunt exploatate şi conduse potrivit rigorilor bio. Şi suprafeţele cresc în continuare cu o rată importantă. Un număr tot mai mare de podgorii californiene se concentrează pe utilizarea energiei solare, turbinelor eoliene şi a materialelor de construcţie ecologice. În plus, acestea se "dotează" adesea cu oi, capre sau găini pentru a-şi asigura îngrăşăminte prietenoase cu mediul şi a preveni creşterea buruienilor. "Pentru viticultorii din California, o abordare responsabilă a naturii este un autoangajament, şi nu doar un instrument de marketing. În acest sens, domeniile viticole precum Fetzer şi Bonterra, Parducci, primul cultivator de viţă-de-vie care operează pe o bază de CO2 neutru în SUA, şi Quivira, cu abordarea sa bio-dinamică, îşi urmează de mulţi ani filozofiile lor complet independent de moda bio", a declarat Christine Berthold, de la Oficiul German al Institutului Vinului din California, citată de un comunicat emis de organizatorii celui mai mare târg bio din lume, BioFach Nuremberg. Pe lângă energia verde, viticultorii organici californieni sunt atenţi şi la emisiile de dioxid de carbon. În cooperare cu asociaţiile viticultorilor din Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud, Institutul Vinului din California a dezvoltat un Protocol de contabilizare a gazelor cu efect de seră care permite fiecărui viticultor din lume să calculeze "amprenta ecologică" a plantaţiilor lor.
Citește pe Antena3.ro