x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vinul roşu previne şi combate inflamaţiile

Vinul roşu previne şi combate inflamaţiile

de Gina Matei    |    11 Aug 2009   •   00:00
Vinul roşu previne şi combate inflamaţiile
Sursa foto: /iSTOCKFOTO

Este vinul roşu benefic pentru organism? Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow atestă beneficiile acestei băuturi asupra organismului. Astfel, potrivit cercetătorilor, consumul moderat de vin roşu ajută la prevenirea şi combaterea inflamaţiilor cauzate de diferite boli.



Această descoperire este de un real folos având în vedere că bolile inflamatorii acute sunt dificil de tratat şi mulţi pacienţi suferă din cauza lipsei unui tratament adecvat. Ultimele descoperiri au demonstrat că vinul roşu are proprietatea de a bloca două proteine din organism şi poate combate în acest fel inflamaţiile.

Specialiştii au precizat că "potenţialul terapeutic al vinului roşu este cunoscut de foarte mulţi ani, iar cercetătorii i-au dezvăluit toate secretele şi au descoperit cum substanţa numită resveratrol, conţinută de boabele de struguri, în cantităţi ce variază, poate reprezenta un punct de plecare către noi tratamente contra bolilor inflamatorii".

Vinul roşu mai este cunoscut şi pentru eficienţa în lupta împotriva cancerului. Cercetările anterioare au demonstrat că resveratrolul minimizează mutaţiile de ADN care produc cancerul, anihilează celulele bolnave şi blochează crearea de vase de sânge în jurul tumorii, cu scopul de a o hrăni. Acest antioxidant are şi capacitatea de a inhiba răspândirea celulelor bolnave în alte zone (metastază).

Infarctul
Resveratrolul are un rol important şi în subţierea sângelui. Printr-o acţiune promptă, acesta împiedică trombocitele (celulele implicate în formarea cheagurilor de sânge) să se alipească. Prin acest mecanism se poate împiedica apariţia infarctului.

Se bănuieşte că vinul roşu este benefic şi pentru combaterea unor afecţiuni cauzate de lipsa estrogenului, de exemplu, osteoporoza, sau în cazul menopauzei premature. Dar acestea sunt deocamdată supoziţii, neîntrunind dovezi suficiente.   

Pentru cei cărora nu le place vinul roşu, specialiştii vin cu alternative. Resveratrolul se găseşte, de asemenea, în alune, afine şi măceşe.

MIGRENE. Atenţie la cantitatea de vin roşu consumată! Excesul poate cauza dureri puternice de cap. Această durere este provocată de tanin, o substanţă chimică responsabilă pentru culoarea roşie şi pentru gustul puternic al vinului roşu. Taninul poate provoca migrene celor predispuşi la acestea, dar şi persoanelor fără astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variază de la persoană la persoană.

×