x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vitamine din plante

Vitamine din plante

de Gina Matei    |    26 Ian 2010   •   00:00
Vitamine din plante

Un aport optim de vitamine înseamnă un organism sănătos. Şi, pentru că vitaminele stau la baza unui sistem imunitar puternic, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, recomandă câteva plante bogate în aceste substanţe.

Ce sunt? Vitaminele sunt substanţe chimice complexe care îndeplinesc un rol esenţial în funcţionarea normală a organismului. Acestea se găsesc în majoritatea alimentelor de provenienţă naturală şi sunt absolut necesare pentru creşterea, menţinerea vitalităţii şi bunăstarea generală a organismului nostru. Acestea pot fi obţinute din raţia zilnică alimentară sau din raţiile suplimentare de nutrienţi.

5519-112207-18_29_sante6.jpgCĂTINA
Fructele de cătină au în compoziţie majoritatea vitaminelor şi mineralelor. Specialistul nostru ne asigură că toate acestea sunt într-o proporţie uşor de absorbit de organism. Cătina este cea mai bogată sursă naturală de vitaminele A şi C. Pe lângă acestea, mai conţine o cantitate importantă din vitaminele E, F, dar şi vitamine din complexul B, P, K. Vitamina D se găseşte într-o cantitate mai mică. Datorită ingredientelor sale, cătina este indicată în convalescenţă, oboseală cronică, în prevenirea şi tratarea răcelii, gripei, guturaiului, dar şi în curele de îngrăşare.

5519-112206-18_29_sante5.jpgMĂCEŞELE
Campioane absolute de vitamina C sunt măceşele. Ca o curiozitate, specialistul nostru precizează că "această vitamină se eliberează prin fierbere", ceea ce înseamnă că vitamina C se regăseşte în apa în care a fiert fructul. Efectele benefice ale măceşului se datorează şi vitaminelor A, B1, B2 şi K. Pentru că au un conţinut ridicat de vitamina P, preparatele din măceşe reuşesc să menţină buna funcţionare a vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui. Ceaiul de măceşe este recomandat şi în afecţiunile ficatului.

5519-112205-18_29_sante4.jpgPORUMBUL
150 de grame de porumb acoperă aproximativ 25% din cantitatea de vitamina B1 recomandată unui adult. Pentru că este bogat în vitaminele din grupa B, porumbul are efect asupra bunei funcţionări a sistemului nervos, a muşchilor, a inimii şi asupra producţiei de globule roşii. Specialistul nostru recomandă consumul de porumb şi datorită conţinutului de vitamina E, care protejează împotriva artritei. "Nici prin fierbere şi nici prin conservare, porumbul nu-şi pierde vitaminele", ne asigură doctorul Cristina Bălănescu.

5519-112204-18_29_sante3.jpgURZICA
Vitaminele A, B, C şi K fac din urzică, atât din cea obişnuită, care "ciupeşte" când o culegi, cât şi din cea "moartă" (albă sau roşie), un remediu eficient. Conţinutul o recomandă pentru tratarea hemoragiilor, litiazelor renale, tulburărilor apărute la menopauză. Vitamina A conţinută de urzică îi conferă acesteia proprietăţi benefice şi în tratamentul afecţiunilor dermatologice.

5519-112208-18_29_sante7.jpgFRUCTE
Consumaţi fructe! Sfatul vine din partea specialistului nostru, care vă recomandă să mâncaţi întotdeauna fructe proaspete. Puteţi alege prunele sau perele pentru conţinutul bogat în vitaminele A şi B sau puteţi opta pentru cireşe, care conţin vitamina E, benefică
pentru piele. Coacăzele, murul şi strugurii furnizează vitamina C.
Spanacul este un adevărat complex de vitamine. Prin urmare, este recomandat în anemii. Usturoiul este un valoros remediu, conţinând vitaminele B, C, E şi PP.
Vitamina C o puteţi asimila din rostopască şi coada calului.

×
Subiecte în articol: plante vitamine terapii complementare