x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 10 tipuri de oameni toxici pe care trebuie să îi evităm

10 tipuri de oameni toxici pe care trebuie să îi evităm

18 Sep 2015   •   22:00
10 tipuri de oameni toxici pe care trebuie să îi evităm

Cu certitudine, nu toți oamenii sunt la fel, dar toți cei cu care interacționăm în mod constant au impact asupra noastră și a dezvoltării noastre. Problema este atunci când suntem înconjurați de oameni toxici, a căror atitudine nu poate fi înțeleasă.
Mulți dintre aceștia nu sunt conștienți de influența negativă pe care o au, dar alții sunt de-a dreptul satisfăcuți atunci când îi supără pe cei din jur și creează haos.

Pentru a ne feri de acești oameni trebuie, în primul rând, să îi recunoaștem și să învățăm să îi diferențiem de cei care sunt pur și simplu enervanți și dificili. Potrivit www.talentsmart.com, există zece tipologii de oameni toxici pe care trebuie să îi evităm:

1. Bârfitorul
Eșecurile celor din jur le oferă o mare satisfacție bârfitorilor. Poate, ocazional, pare amuzant să critici defectele sau atitudinea cuiva, dar, în timp, devine obositor, cauzează sentimente de vinovăție și îi rănește pe cei despre care se discută. Există atât de multe lucruri constructive de făcut și de învățat, încât bârfele despre ghinionul și problemele altora sunt o pierdere de timp.

2. Temperamentalul
Unii oameni nu își pot controla sub nicio formă emoțiile. Când sunt în stări proaste, critică fără motiv și împrăștie negativitate și, ulterior, dau vina pe interlocutor. Persoanele temperamentale nu pot fi îndepărtate prea ușor tocmai pentru că nu sunt constante și dramatizează. Dacă doriți să rupeți legătura cu o astfel de persoană, vă veți simți vinovat tocmai pentru suferința pe care o provocați.

3. Victima
Victimele sunt greu de identificat pentru că, la început, veți simți nevoia să empatizați cu problemele lor. Dar cu trecerea timpului, veți constata că problemele și suferința lor nu se mai termină. Victimele se feresc de responsabilități și consideră că fiecare mic obstacol este imposibil de depășit. Pentru aceste persoane, vremurile grele nu sunt oportunități de a crește și de a învăța, ci motive de a se cufunda în suferință. Toxicitatea victimelor este cel mai bine redată de proverbul „Durerea este inevitabila, dar suferința este opțională.”.

4. Egocentricul
Egocentricii vă demoralizează din cauza distanței pe care o mențin. Când vă petreceți timpul cu o astfel de persoană vă simțiți complet singur. În ceea ce îi privește, acești oameni îi folosesc pe cei din jur ca unelte pentru a construi o anumită stimă de sine, nu pentru a lega prietenii sau conexiuni reale.

5. Invidiosul
Pentru invidioși, iarba este întotdeauna mai verde în curtea vecinilor. Chiar și atunci când au parte de experiențe minunate, nu simt nicio satisfacție. Motivul? Când își „măsoară” norocul se raportează la cei din jur, la ceea ce fac sau ce primesc. Analizând obiectiv această problema, întotdeuna va exista mai bine, dar dacă vă petreceți timpul cu invidioși veți învăța să subapreciați propriile realizări.

6. Manipulatorul
Manipulatorii se folosesc de fațada prieteniei pentru a abuza de timpul și energia altora. Sunt oarecum înșelători pentru că vă tratează ca pe un adevărat prieten. Știu ce vă place, ce vă face fericit, ce vă amuza, dar utilizează informațiile în propriul interes. Manipulatorii vor mereu ceva și profită de resursele altora.

7. „Dementorul”
În seria „Harry Potter”, Dementorii realizați de J. K. Rowling sunt creaturi diabolice care scot sufletele oamenilor din corp. În momentul în care un Dementor intră într-o încăpere, se întunecă, se face frig și persoanele își aduc aminte de cele mai urâte experiențe.
Autoarea a fost inspirată de oamenii foarte negativi, care își impun gândirea pesimistă și distrug starea de spirit a persoanelor cu care intră în contact. Din păcate, interacțiunea cu aceștia vă va face să vedeți doar partea goală a paharului și să vă temeți de viitor fără motiv.

8. Persoana cu adevărat rea
Există anumiți oameni toxici care au intenții negative și care se hrănesc din nefericirea și durerea celor din jur. Tot ce fac este să rănească, să îi fac pe alții să se simtă prost sau să obțină ceva de la ei. Singurul lucru bun este că vă va fi foarte ușor să îi recunoașteți și să vă feriți de ei.

9. Cel cu idei preconcepute
Acești oameni vor spune cu ușurință ce este „cool” și ce nu. Consideră că opiniile altora sunt greșite și de aceea sunt primii care vă vor face să vă simțiți vinovat pentru preferințele dumneavoastră. Nu vor dori niciodată să învețe de la cei din jur și îi vor privi cu dispreț pe cei care sunt pasionați și expresivi.

10. Arogantul
Indivizii aroganți sunt o pierdere de timp pentru că, din perspectiva acestora, tot ceea ce veți face este o provocare personală la adresa lor. Aroganța este o falsă încredere, prin care oamenii încearcă să își mascheze insecuritățile și temerile. Aceștia sunt, în general, mai dezagreabili și incapabili să ducă la bun sfârșit sarcinile.


Comportamentul oamenilor toxici este irațional și de aceea ar trebui să vă distanțați emoțional de aceștia, păstrând o atitudine neutră în interacțiunile cu aceștia. Nu sunteți obligat să vă confruntați cu haosul emoțional în care aceștia se cufundă.

×