x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 12% ceapă, restul arome

12% ceapă, restul arome

de Cristina Andreea Calin    |    22 Noi 2007   •   00:00
12% ceapă, restul arome

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Producătorul ne spune că această ceapă prăjită poate fi folosită la salate sau ca adaos la diferite măncăruri. Specialistul nostru, in urma analizei etichetei, ne spune că mai poate duce şi la pierderea capacităţii de funcţionare normală a organismului.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Producătorul ne spune că această ceapă prăjită poate fi folosită la salate sau ca adaos la diferite măncăruri. Specialistul nostru, in urma analizei etichetei, ne spune că mai poate duce şi la pierderea capacităţii de funcţionare normală a organismului.


Consumatorii mai comozi, cărora le este greu să cureţe o ceapă, să o spele, să o toace şi să o pună intr-o tigaie la călit, au acum o variantă mai simplă. De fapt, Knorr le-o oferă. Numai că există şi aici un inconvenient. Produsul este plin şi de alte ingrediente care pun in pericol sănătatea. Lista compoziţională conţine: sare (30,3%), potenţiatori de aromă (monosodiu glutamat E 621, inozinat unul dintre E 631, E 632, E 633, guanilat unul dintre E 627, E 628, E 628), zahăr, ceapă pudră 12%, grăsimi vegetale şi uleiuri vegetale, amidon de cartof, concentrat de ceapă, extract de drojdie, condimente (piper alb, dafin, seminţe de ţelină, curcumă E 100, chimen, coriadru), acidifiant (acid citric E 330), aromă naturală de ceapă prăjită (poate conţine extract de muştar). 100 de grame din această ceapă aduc o valoare energetică de 1070,9 kj/ 255,6 kcal şi 13,2 g proteine, 27,3 g glucide, 10,4 g lipide. Â


ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra ingredientelor periculoase din acest produs: conţinut foarte ridicat de sare - 30,3%, potenţiatori de aromă artificiali, zaharoză, amidon, grăsimi vegetale, toate imprimănd şi o densitate calorică mare. Produsul este obţinut, după cum arată şi denumirea, prin prăjirea cepei in prezenţa grăsimilor vegetale (nu se specifică sursa botanică şi rezistenţa la prăjire a acestora) şi a zaharurilor de tipul zaharozei şi amidonului. Studii recente au demonstrat faptul că prăjirea zaharurilor in uleiuri incinse generează un produs extrem de neurotoxic şi cancerigen, acrilamida. Pe de altă parte, azi este demonstrat că orice aliment prăjit este periculos pentru sănătate. Monoglutamatul de sodiu este incriminat pentru activitatea sa neurotoxică.

Componenta principală a produsului fiind sarea, aceasta trebuie să ne atragă atenţia asupra faptului că nu trebuie depăşită doza de 6 g/zi din acest condiment din cauza efectelor sale adverse asupra sănătăţii. Mult mai căştigat ar fi consumatorul dacă ar folosi ceapa in starea naturală in care reprezintă un valoros şi sănătos aliment-condiment. Â


CONCLUZII. Produsul nu va fi consumat de persoanele sensibile la ingredientele şi aditivii folosiţi, conchide profesorul Mencinicopschi. Totuşi, trebuie evitat cu precădere de copii, de femeile insărcinate şi care alăptează, de persoanele hipertensive, de cei cu afecţiuni cardiovasculare, de cei cu boli hepatice, renale, de persoanele cu maladii neurologice şi neurodegenerative, de cele cu status proinflamator sistemic, de suferinzii de cancer. De precizat că aditivul alimentar, monoglutamat de sodiu, E 621, este unul dintre cei mai utilizaţi aditivi alimentari din industria alimentară, putănd fi folosit pentru o gamă foarte largă de produse. De aceea, trebuie să ţinem cont că pe parcursul unei singure zile in corpul nostru ajung cantităţi destul de mari de monoglutamat, care pot avea efecte dramatice mai ales asupra sistemului nostru nervos. De asemenea, inozinaţii şi guanilaţii folosiţi trebuie evitaţi de persoanele care suferă de hiperuricemie (gută) pentru că aceşti aditivi nu fac decăt să le accentueze crizele.


×
Subiecte în articol: bun de consum ceapa ceap