Scorțișoara nu este numai un delicioasă și versatilă, ci și un condiment cu proprietăți medicinale apreciate de secole. Știința modernă a confirmat beneficiile acesteia, fiind cunoscut faptul că scorțișoara este un aliat de încredere atunci când vrem să slăbim sau să combatem stresul.
Cercetătorii au descoperit cinci efecte incredibile ale acestui condiment:
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Într-un studiu desfășurat la Penn State, cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în condimente precum scorțișoara și turmericul diminuează efectele nocive ale unei mese pline de grăsimi. Subiecții analizați, de sex masculin, cu vârste cuprinse între 30-65 de ani erau ușor supraponderali, dar sănătoși. În prima zi, li s-a cerut să consume un fel de mâncare cu conținut ridicat de grăsimi; în a doua zi, același fel de mâncare, adăugând două linguri de condimente (inclusiv scorțișoară). Testele de sânge au demonstrat că în ziua în care s-a consumat scorțișoară nivelul de antioxidanți din sânge era cu 13% mai ridicat, iar nivelul trigliceridelor se redusese cu 30%.
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Într-o cercetare condusă de Ministerul Agriculturii din Statele Unite, oamenii de știință au demonstrat că scorțișoara reduce riscul de diabet. La studiu au participat 22 de persoane obeze, care au fost împărțite în două grupuri. Unui grup i s-a oferit o tinctură de scorțișoară, care trebuia administrată zilnic, păstrând dieta normală. Testele de sânge au arătat ca nivelul glucidelor din sânge a scăzut.
Protejează împotriva diabetului
Scorțișoara încetinește procesul de golire a stomacului, controlând creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, stimulând insulina. De asemenea, scorțișoara previne deteriorarea țesuturilor și inflamația cauzată de nivelul ridicat de zahăr.
Îmbunătățește memoria și funcționarea creierului
Acest efect a fost dovedit grație unui test cu gumă de mestecat. În timpul unui test computerizat, participanților li s-a cerut să nu mestece gumă, să mestece gumă obișnuită sau gumă cu scorțișoară. Procesele cognitive au fost îmbunătățite în cazul celor care și-au împrospătat respirația cu guma de mestecat cu scorțișoară, căci au obținut cele mai bune rezultate.
Ameliorează simptomele maladiei Parkinson
În cadrul unui studiu realizat pe animale, savanții au descoperit că atunci când scorțișoara este ingerată este metabolizată sub forma unei substanțe numite benzoat de sodiu, care ajunge la creier. În cazul șoarecilor afectați de Parkinson, au fost constatate următoarele efecte pozitive: protecție neuronală, normalizarea neurotransmițătorilor și îmbunătățirea funcțiilor motorii.
10 rețete cu scorțișoară
Pentru a vă putea bucura de beneficiile scorțișoarei, încercați să o adăugați în cât mai multe feluri de mâncare. Scorțișoara este foarte versatilă și poate fi adăugată în diferite meniuri, deserturi, gustări și băuturi. Iată 10 modalități simple de a adăuga scorțișoara în dietă:
· în cafea sau înainte de a măcina cafeaua.
· în ovăzul sau cerealele integrale servite la micul dejun.
· în iaurt, alături de quinoa fiartă și răcită, fructe proaspete și nuci sau semințe
· în cuburile de gheață pentru a vă aromatiza apa sau cocktailurile
· fructe la grătar
· în untul de migdale sau arahide
· în supa cremă de linte sau fasole boabe sau în chili-ul vegetarian
· într-un amestec din conopidă, cartofi dulci și spaghetti
· pe popcorn
· în cicolata topită, pe care o puteți turna peste fructele proaspete
Citește pe Antena3.ro