În mod sigur, cu toții am experimentat cel puțin o dată acea senzație de foame excesivă, care nu se oprea indiferent cât de mult mâncam.
De multe ori, interpretăm greșit semnalele pe care ni le trimite organismul și mâncăm atunci când ne este sete, când suntem stresați sau când ne plictisim. Totuși, putem să ne confruntăm cu această problemă dacă sărim peste mese, nu dormim suficient sau nu consumăm suficiente proteine sau grăsimi.
Pentru a putea controla apetitul și a vă sătura mai ușor, trebuie să puneți în aplicare următoarele șase sfaturi:
1. Relaxați-vă!
Dacă oboseala sau stresul vă pot face să poftiți alimente nesănătoase, anumite alimente calmează această senzație de foame continuă. Poate suna lipsit de sens, dar ar putea fi de ajutor să consumați puțină energie. Potrivit prevention.com, o ședință de yoga, un antrenament la sală sau chiar și 10 minute de alergare ușoară pot combate foamea.
2. Plănuiți-vă mesele!
Recent a apărut ideea că aportul caloric ar trebui distribuit în multe mese mici, însă mulți specialiști rămân la ideea că planul ideal de slăbire cuprinde trei mese zilnice. În primul rând, șansele de a mânca mai mult decât trebuie sunt mai reduse. De asemenea, sunt mult mai ușor de programat și puteți astfel să vă pregătiți de dinainte fiecare masă.
3. Serviți micul dejun!
Un studiu recent publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție a demonstrat că persoanelor care consumă mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați li se face foame mai greu și în consecință, consumă mai puțină mâncare pe parcursul unei zile. Chiar dacă pare dificil la o primă vedere, ciclurile de foame ale organismului ar putea fi recalibrate prin servirea unui mic dejun mare și a unei cantități mici de mâncare la cină.
4. Consumați mai multe grăsimi sănătoase!
Există un motiv pentru care ar trebui să urmați acest sfat. Grăsimile sănătoase nu sunt doar extrem de sățioase, ci accelerează și procesul de ardere a țesutului adipos. Sursele de grăsimi sănătoase sunt fisticul, nucile, uleiul de măsline, avocado și iaurtul grecesc.
5. Consumați cât mai multe fibre!
Corpul procesează mai greu alimentele bogate în fibre, prin urmare vi se va face foame mai greu. Astfel, consumul ridicat de fibre este asociat cu un index al masei corporale scăzut, dar și cu un risc redus de diabet de tip 2 și afecțiuni cardio vasculare. Vegetalele verzi, fructele și cerealele integrale sunt surse bune de fibre.
6. Includeți proteine la fiecare masă!
Persoanele care consumă proteine la fiecare masă își mențin masa muculară mai ușor, reușind să ardă astfel mai multe calorii. Cele mai bune surse de proteine sunt ouăle, peștele, carnea macră, nucile, semințele și iaurtul grecesc.