x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 7 lecții de la Sigmund Freud care te vor ajuta să-ți înțelegi mai bine visele

7 lecții de la Sigmund Freud care te vor ajuta să-ți înțelegi mai bine visele

de Anastasia Paul    |    27 Dec 2023   •   15:30
7 lecții de la Sigmund Freud care te vor ajuta să-ți înțelegi mai bine visele
Sursa foto: Hepta

Medicul Sigmund Freud este părintele psihologiei moderne. Medicul austriac a deschis calea pentru mai bine de un secol de cercetări psihologice și a fost unul dintre primii care a deblocat lumea interioară a dorințelor și viselor.

Psihiatria a evoluat mult de pe vremea lui Freud, dar munca sa privind analiza viselor stă și astăzi baza multor interpretări a viselor.

Deși uneori pot părea complet aleatorii, visele sunt sunt mesaje din subconștient care ne spun lucruri despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru de care nu suntem conștienți.

Iată câteva lecții de la Sigmund Freud care te pot ajuta:

1) Simbolurile sunt ale tale
„Interpretarea viselor este calea regală către o cunoaștere a activităților inconștiente ale minții”, Sigmund Freud

Oamenii cred că Freud a susținut că anumite imagini din vise înseamnă întotdeauna același lucru. Deci, dacă vezi, de exemplu, o casă zburătoare, asta trebuie să însemne același lucru, indiferent cine visează.

Dar Freud nu credea deloc asta. În schimb, el știa că, în timp ce imaginile din vise sunt adesea simbolice, fiecare persoană își creează propriile simboluri.

O imagine foarte comună în vise este să îți găsești dinții care îți cad. Dar interpretarea a ceea ce înseamnă asta variază de la o persoană la alta. Ar putea însemna orice, de la a-ți spune că ai comunicat grești în ultimul timp, la teama de a-ți pierde controlul, până la faptul că ești prea anxios cu privire la  felul cum arăți.

2) Asocierea liberă deblochează semnificația simbolurilor
Atunci când interpreta visele pacienților săi, Freud făcea asociații libere.  Cu alte cuvinte, îi ruga pe aceștia să spună orice le trecea în minte atunci când se gândeau la imaginile viselor lor, fără să rețină sau să cenzureze nimic.

Este foarte important ca această asociere să fie cu adevărat liberă pentru a permite minții conștiente să interfereze cu subconștientul. Ideea este să te retragi în subconștientul tău pentru a descoperi ceea ce a încercat să-ți spună, așa că nu încerca să raționalizezi, să înțelegi sau să ascunzi ceva jenant.

Poți face acest lucru singur sau cu un terapeut. Poate fi o idee bună să înregistrezi ceea ce spui, astfel încât să te poți concentra numai asupra gândurilor tale pentru a le analiza ulterior. 

3) Împlinirea dorințelor
Aceasta este probabil cea mai simplă interpretare a viselor și, cu siguranță, nu este singura. La urma urmei, toți avem experiența de a visa lucruri pe care nu ne-am dori niciodată să ni se întâmple în viața reală.

În același timp, doar pentru că ceva este simplu, nu înseamnă că ar trebui să-l complicăm. Adesea, visăm la lucruri pe care le dorim și pe care nu le putem avea.

Acest lucru este comun la copii. În cartea sa, Interpretarea viselor, Freud folosește unul dintre visele fiicei sale, Anna, pentru a oferi un exemplu de vise ca simplă împlinire a dorințelor:

„Fetita mea, care avea la acea vreme 19 luni, fusese bolnavă într-o dimineață, așa că fusese ținută fără mâncare toată ziua. În noaptea următoare, a fost auzită strigând entuziasmată în somn: „Anna Freud, stwawbewwies, stwawbewwies sălbatice, omblet, pudden!”

Copilul s-a culcat flămând și a visat la mâncare.

Freud continuă să explice cum căpșunile erau exact hrana care Anna i s-a interzis cel mai mult. Prin urmare, visele noastre ne oferă adesea o modalitate de a obține ceea ce nu ne este permis să avem în viața reală

4) Visele nu trebuie luate la valoarea nominală

Oricine a avut vreodată un coșmar știe că în vise există mai mult decât împlinirea dorințelor. Adesea, visăm la lucruri care ne îngrozesc.

Alteori, visăm la lucruri care par fără sens, lucruri care sunt departe de ceea ce ne dorim de fapt.

Dar Freud ne avertizează că nu ar trebui să luăm visele ca valoare nominală. Când te uiți mai profund, poți găsi adesea elemente de împlinire a dorințelor chiar și într-un vis care pare negativ.

Freud a diferențiat între două tipuri de conținut de vis:

- manifest, care este visul așa cum îl amintim;
- latent, gândurile care stau la baza visului.
Oamenii sunt creaturi complicate. Uneori nu vrem să recunoaștem ceea ce vrem, nici măcar pentru noi înșine. Și dacă dorim ceva ce ne-am dori să nu facem, de multe ori vom deghiza acea dorință în visele noastre.

De aceea nu ar trebui să ne luăm visele la valoarea nominală. Chiar și imaginile înspăimântătoare sau dezgustătoare pot fi indicii asupra lucrurilor pe care le dorim în secret, dar pe care nu vrem să le recunoaștem față de noi înșine.

5) Dezlegare
„Sarcina interpretării viselor este de a dezlega ceea ce lucrarea viselor a țesut.” Sigmund Freud

„Munca de vis” este termenul lui Freud pentru codificarea inconștientă pe care o face mintea ta pentru a transforma conținutul latent al visului – ceea ce vrei cu adevărat – în conținutul manifest – ceea ce mintea ta îți arată în vise.

Deci interpretarea viselor implică anularea acelei codificări.

Freud descompune această metodă de interpretare a viselor în 4 etape:

-Condensare. Aici sunt combinate o serie de elemente diferite ale visului într-una singură. Deci, poți vedea mai multe persoane în același timp sau auzi cuvinte care combină elemente din două sau mai multe cuvinte diferite într-unul singur.
-Deplasare. Acesta este momentul în care conceptele importante din conținutul latent al visului sunt înlocuite cu aspecte aparent nesemnificative ale conținutului manifest, sau invers. Acesta este motivul pentru care visele pot părea a fi despre un lucru, dar sunt într-adevăr despre altul. Înseamnă, de asemenea, că emoția pe care ar trebui să o simți atașată de o imagine de vis poate fi în schimb atașată de alta în care nu-i aparține.
-Revizuire secundară. Unele vise par să nu aibă deloc sens, în timp ce altele pot fi surprinzător de clare și logice. Potrivit lui Freud, acest lucru se datorează revizuirii secundare. Acesta este ceva ce face creierul tău, la sfârșitul procesului de creare a visului, reparând crăpăturile și găurile din visul tău pentru a crea o narațiune coerentă.
-Consideraţii de reprezentare. În cele din urmă, visele sunt făcute din imagini, nu din cuvinte. Așa încât gândurile din spatele visului trebuie să fie convertite în imagini înainte de a putea intra în visele tale.
Creierul tău subconștient poate da dovadă de o creativitate incredibilă în acest sens, o creativitate pe care cei mai mulți oameni se străduiesc să o obțină în viața lor de veghe.

Adesea, când ne punem visele în cuvinte, ne dăm seama că imaginile au reprezentat cuvinte tot timpul, motiv pentru care interpretarea viselor necesită adesea să-ți scrii visele sau să le spui  cu voce tare pentru a reconverti imaginile simbolice în cuvinte.

6) Gândește-te la copilăria ta
Freud a susținut că, în timp ce o parte din conținutul latent al viselor provine din trecutul nostru prezent sau recent, alt conținut datează din cele mai vechi amintiri și dorințe.

Pentru a face lucrurile și mai confuze, mai multe dorințe latente pot fi stivuite una peste alta și reprezentate în aceeași imagine de vis.

De exemplu, s-ar putea să visezi că zbori cu un avion. Urmează o călătorie mare pentru care ești îngrijorat, așa că imaginea poate reprezenta dorința ta de a ajunge la timp la destinație.

Dar îți poate aminti și cum tatăl tău a întârziat adesea și cum mama ta obișnuia să se plângă de asta. Deci, zborul cu avionul în visul tău poate reprezenta dorința ta de a avea control asupra modului în care părinții tăi relaționează între ei.

7) Respectă inconștientul
Freud a mai subliniat că aceleași forțe complexe care operează în visele noastre influențează și viața noastră de veghe.

Subconștientul se poate arăta în multe moduri diferite, în timp ce suntem treji, inclusiv:

-alunecări ale limbii (celebra alunecare freudiană)
-visele cu ochii deschiși
-pierderile de memorie
-greșeli
-gânduri aleatorii
Interpretarea viselor ne poate spune multe despre noi înșine. Pentru Sigmund Freud, nimic din ceea ce visăm nu esteîntâmplător sau lipsit de sens. În schimb, imaginile viselor arată calea către cele mai profunde dorințe ale noastre, potrivit hackspirit.com.

 

×
Subiecte în articol: vise Sigmund Freud