x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 9 E-uri periculoase - Salată de aditivi

9 E-uri periculoase - Salată de aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    15 Noi 2007   •   00:00
9 E-uri periculoase - Salată de aditivi

CE BEM, CE MĂNCÃ...M Â
Pentru iubitorii de produse din peşte, o salată de hering poate fi un preparat delicios. Atenţie insă la produsele cum este cel analizat, care au mai multe E-uri decăt peşte!



CE BEM, CE MĂNCÃ...M Â
Pentru iubitorii de produse din peşte, o salată de hering poate fi un preparat delicios. Atenţie insă la produsele cum este cel analizat, care au mai multe E-uri decăt peşte!


Producătorul s-a găndit că este necesar să mai adauge pe lăngă peşte şi vreo nouă aditivi alimentari, pentru a da gust şi căteva bătăi de cap consumatorilor. De pe etichetă citim următoarele ingrediente: "file de hering Atlantic (Clupea harengus) 30%, apă, morcovi 19,8%, ceapă 10%, ulei vegetal, pastă de tomate, zahăr, sare, agenţi de ingroşare: amidon de porumb modificat - unul dintre E 1420, E 1440, E 1404, E 1451, E 401 - alginat de sodiu, E 412 - gumă guar, regulator de aciditate: acid acetic E 260, acid citric E 330, E 575 E glucono-delta-lactonă, calciu lactic E 327, acid malic E 296, intăritor de aromă: monosodiu glutamat E 621, antioxidant: acid ascorbic E 300, conservanţi: benzoat de sodiu E 211, glucoză, condimente, coloranţi: E 160 c - extract de ardei roşu".


ANALIZÃ.... Salata face parte din categoria produselor pe bază de peşte oceanic, legume şi o mulţime de aditivi alimentari (E-uri). Dintre aceşti aditivi se remarcă conservantul - benzoat de sodiu (E 211) - şi intăritorul de aromă - glutamat monosodic (E 621), care au un efect extrem de nociv asupra organismului. Salata conţine glucide cu absorţie rapidă (zaharoză) şi cu absorbţie lentă, amidon de porumb modificat, dar şi ingroşător - gumă guar. Produsul poate conţine amine biogene preexistente in carnea de peşte sau generate in timpul procesării şi depozitării. Aminele biogene (histamine) sunt periculoase pentru persoanele sensibile sau alergice, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu boli hepatice şi renale, cu status proinflamator sistemic, cu boli neurodegenerative, cu cancere, celor cu afecţiuni ale pielii. Persoanele alergice la peşte il vor testa in prealabil. Diabeticii vor ţine cont de aportul adus de zahăr şi de amidon.

×
Subiecte în articol: bun de consum