x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 93,995% apă şi chimicale

93,995% apă şi chimicale

de Cristina Andreea Calin    |    06 Aug 2007   •   00:00
93,995% apă şi chimicale

CE BEM, CE MĂNCĂM
Santal Top este o băutură colorată in galben de tartrazină (E 102). Cantitatea mică de suc de grepfrut nu ar fi avut puterea să transforme atăta apă intr-un suc gălbui.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Santal Top este o băutură colorată in galben de tartrazină (E 102). Cantitatea mică de suc de grepfrut nu ar fi avut puterea să transforme atăta apă intr-un suc gălbui.


Unul dintre sortimentele "Santal Top" conţine grepfrut şi aloe vera. Primul dintre ingrediente reprezintă 6% din produs, iar aloe vera 0,005%. Mai corect ar fi fost ca producătorul să scrie pe etichetă "Santal Top cu aditivi alimentari", pentru că aceştia sunt intr-adevăr in cantităţi impresionabile. Lista de ingrediente de pe etichetă ne arată ce conţine produsul: apă, zahăr, suc de grepfrut (6%), acidifiant: acid citric E 330, corector de aciditate: citrat de potasiu E 332, arome, stabilizatori: pectină E 440 şi gumă arabică E 414, conservanţi: sorbat de potasiu E 202 şi benzoat de sodiu E 211, antioxidant: acid ascorbic E 300, extract de aloe vera (0,005%), emulgatori: esteri glicerici ai răşinelor de lemn E 445, colorant: tartrazină E 102". Producătorul ne recomandă să agităm bine băutura şi să o răcim inainte de a o consuma.
Valorile nutriţionale medii la 100 ml sunt următoarele: energie - 37 kcal, 158 kj, proteine - 0,0 g, glucide - 9,3 g, lipide 0,0 g.


ANALIZĂ. Produsul analizat este o băutură necarbonatată, cu un profil nutriţional profund dezechilibrat, formată in principal din apă şi zaharoză (dizaharid cu index glicemic ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin). Produsul are şi o compenentă din suc de grepfrut 6% şi căteva picături de aloe vera 0,005%. Băutura mai conţine o colecţie de aditivi alimentari reprezentaţi de acidifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori, conservanţi dintre care se remarcă benzoatul de sodiu. Acesta interferează cu absorbţia unor substanţe biologic active şi poate provoca crize de astm, alergii şi eczeme, ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


COLORANT. De asemenea, conţine şi un colorant artificial de sinteză azoic de culoare galbenă - tartrazina (cu denumirea ştiinţifică: Trinatrium-3-carboxi-5-hidroxi-1-p-sulfofenil-4-p-sulfofenilazo-pirazol-E 102) - care poate provoca probleme persoanelor cu alergii la aspirină, astmaticilor. Acest aditiv poate da dificultăţi de respiraţie, tulburări de vedere, eczeme, iar pe termen lung este potenţial cancerigen, ca orice colorant azoic de sinteză. Sucul natural de grepfrut supus procesului de pasteurizare, şi in contextul chimic al acestei băuturi, ca şi urmele de aloe vera nu au nici o valoare biologică şi nu se poate sugera faptul că ar fi echivalent sucului natural din aceste surse. De altfel, in noul Regulament 1924 al Uniunii Europene se interzic astfel de inscripţionări pe acest tip de produse. Avănd in vedere faptul că sucul este preparat in special din aditivi alimentari, poate fi servit şi in pahare Berzelius.   Â
Specialistul nostru nu recomandă produsul anumitor categorii de consumatori.

×
Subiecte în articol: bun de consum