Academicianul Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale și director al Centrului de Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre prezentul și mai ales despre viitorul pe care îl are medicina românească, în următorul interviu:
Cât de important este să se întâlnească profesioniștii din domeniul medical, din domeniul cercetării medicale, autoritățile – cele care reglementează, până la urmă, actul medical din punct de vedere administrativ și din punctul de vedere al legislației – și asociațiile de pacienții?
Acad. Irinel Popescu – Sunt importante aceste întâlniri între toți cei care participă la actul medical așa cum se desfășoară el în spitalul modern: manageri de spital, reprezentanți ai cercetării medicale, și ai sistemului universitari.
Acești trei actori principali din sistemele moderne funcționează în armonie, delimitându-și fiecare atribuțiile, acționând pe sectorul lor de expertiză și în virtutea atribuțiilor pe care le au în mod specific, atunci va rezulta un mod de funcționare armonios și spitalul respectiv va obține rezultate. Știți bine că, uneori, a existat tendința unuia sau altuia dintre acești actori să-și asume un fel de rol suveran, încălcând poate atribuțiile celorlalți și ducând la o funcționare evident defectuoasă. (....)
Medicina românească în fața unei provocări: transplantul de organe. Ce probleme există?
Corolarul muncii dv. îl reprezintă Centrul e Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni și vreau să vă întreb, din perspectiva transplantului de ficat, de exemplu, care sunt problemele care poate că și-ar găsi rezolvarea și într-o întâlnire de acest gen?
...............................
Citește mai mult despre viitorul medicinei românești