Săptămăna trecută au fost retrase de pe piaţa romănească loturi de iaurt cu fructe, din cauza unor suspiciuni privind contaminarea cu dioxină - o substanţă cu efect hepatotoxic, neurotoxic, cancerigen. Această substanţă este acuzată de asemenea de apariţia malformaţiilor la nou-născuţi. Cum a ajuns dioxina in iaurturi? Prin contaminarea cu această substanţă a unui ingredient - guma guar sau E 412. Guma guar contaminată cu dioxină a pătruns pe piaţa europeană la inceputul lunii august, in urma unui transport din India. Măsurile au fost in consecinţă. In Franţa şi Germania au fost retrase de pe piaţă alimentele care conţin E 412, iar in Ungaria populaţia a fost avertizată să evite produsele pe a căror etichetă se regăseşte acest aditiv.
Lactate, dulciuri, băuturiâ¦
Mai multe amănunte despre guma guar ne oferă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "E 412 este obţinut din seminţele de guar, o plantă exotică, cultivată in India, Pakistan, sudul Statelor Unite. Este un aditiv alimentar folosit ca emulsificator, gelifiant şi stabilizator in compoziţia foarte multor alimente: lactate, ingheţate, produse de panificaţie, produse din carne, gumă de mestecat, in băuturile cu gust de ciocolată, in lichioruri, sucuri. Luată ca atare, guma guar sau E 412 nu prezintă riscuri majore pentru sănătate. S-au consemnat efecte adverse la unele persoane cu intoleranţă gastrică, alergii, dar asta se intămplă la orice aliment. Riscurile cu privire la E 412 sunt date acum de contaminarea cu dioxină", precizează specialistul nostru.
Â
Şi in pastele de dinţi
Din punct de vedere tehnologic, guma guar are de opt ori puterea de ingroşare a amidonului, fiind necesară o cantitate foarte mică pentru ca produsul să aibă aspectul unei emulsii. Din acest motiv, guma guar se regăseşte şi printre ingredientele pastelor de dinţi. Procesatorii folosesc aditivul E 412 pentru că are proprietatea de a reţine apa, astfel incăt produsul rămăne mai mult timp proaspăt.