x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Afumaţi cu şase E-uri

Afumaţi cu şase E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    07 Mai 2008   •   00:00
Afumaţi cu şase E-uri

Cîrnaţii semiafumaţi Meda au în compoziţie, pe lîngă carnea de porc şi cea de vită, şi şase aditivi alimentari din categoria celor periculoşi pentru sănătatea consumatorilor.

 

 

De pe eticheta produsului analizat citim următoarele ingrediente: “Carne porc, carne vită, slănină, apă, sare, stabilizator (difosfat de sodiu E 450, polifosfat de sodiu E 452), condimente, zaharuri antioxidant (acid ascorbic E 300), conservant (nitrit de sodiu E 250), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), colorant natural (coşenilă E 120), membrană naturală comestibilă‘‘. Producătorul ne recomandă să consumăm aceşti cîrnaţi prăjiţi sau fripţi.

 

 

Analiză. Produsul analizat face parte din categoria cîrnaţilor afumaţi cu profil nutriţional dezechilibrat. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că acest profil este dat de excesul de grăsimi saturate animale aterogene, de sursele de sodiu şi fosfor (E 450, E 452). Acestea din urmă împiedică fixarea calciului în oase, dar şi absorbţia fierului şi a magneziului. Din cauza compoziţiei sale, produsul are şi o densitate calorică ridicată imprimată de grăsimile animale din carnea de porc, slănină şi carnea de vită. De asemenea, cîrnaţii fiind afumaţi, pot conţine substanţe cancerigene. În aceeaşi categorie se încadrează şi aditivul alimentar E 250, nitrit de sodiu, despre care oamenii de ştiinţă spun că poate produce diverse tipuri de cancer, alergii şi urticarie persoanelor sensibile. De asemenea, este deosebit de periculos pentru sugari şi copiii mici.

 

 

Concluzii. Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, obezilor, supraponderalilor, celor cu sindrom metabolic, suferinzilor de maladii cardio şi cerebrovasculare, celor cu densitate osoasă scăzută şi osteoporoză, suferinzilor de boli hepato-biliare şi renale, hipertensivilor, suferinzilor de cancer, de artrită şi reumatism, celor cu afecţiuni dermatologice şi neurodegenerative, celor cu hiperuricemie (gută) şi celor cu afecţiuni gastrointestinale.

 

cristina.calin@jurnalul.ro

 

 

 

Precizări

 

 

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii şi organismului nostru. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021-318.20.43  sau scriindu-ne pe adresa de e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum