x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Afumaturile cad greu la ficat

0
13 Sep 2005 - 00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Afumarea, saramurarea, pasteurizarea, sterilizarea, concentrarea sunt modalitati traditionale sau moderne de conservare a alimentelor. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne vorbeste despre avantajele si dezavantajele acestor moduri de pastrare a alimentelor pe o perioada indelungata.

Atentie, hipertensivi!

Cel mai vechi mijloc de conservare a alimentelor este saramurarea, fie ca este vorba despre carne, branzeturi sau legume. Dezavantajul produselor conservate in acest mod este ca devin foarte sarate, daca tinem cont ca este indicat sa consumam 2,4 grame de sare pe zi, iar hipertensivii chiar deloc. O alta metoda de conservare folosita si de bunicii nostri, dar si in zilele noastre este afumarea. "Fumul generat de lemn contine hidrocarburi aromatice periculoase – substante cancerigene, de aceea, afumarea nu este recomandata. Afumarea si sararea nu sunt recomandate din punctul de vedere al igienei alimentare, al unei hrane sanatoase. Exista chiar persoane care fie au intoleranta la produsele afumate, fie sufera de afectiuni hepatice, biliare care nu permit consumarea acestor produse", precizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Laptele pasteurizat

Pasteurizarea este un tratament prin caldura al alimentelor: creste temperatura si se mentine la un nivel care sa distruga microbii, agentii patogeni din toata masa produsului. Mezelurile sau produsele din carne se fierb, apoi sunt supuse procesului de pasteurizare. In cazul laptelui, pasteurizarea clasica se face prin ridicarea temperaturii la minimum 72 de grade Celsius si mentinerea ei timp de 30 de minute. Laptele pasteurizat in acest mod nu isi pastreaza insa proprietatile nutritive. El devine mai greu digerabil, iar cantitatea de calciu este mai mica.

Laptele isi pastreaza proprietatile nutritive prin sterilizare, cel mai modern procedeu de conservare a alimentelor. Laptele este un mediu foarte bun de dezvoltare a microbilor si bacteriilor si un mijloc de transmitere a unor germeni patogeni, sterilizarea insa distruge toti agentii patogeni. "Sterilizarea presupune temperaturi mai ridicate de 100 de grade Celsius. Este procedeul folosit pe scara larga la laptele de consum, etichetat cu UHT – ultra high temperature. De la temperatura cu care vine laptele refrigerat (5 grade), in cateva secunde i se ridica temperatura la 130 de grade, este mentinut cateva secunde la aceasta temperatura si coborat din nou la 5 grade.

Prin acest procedeu sunt distruse microorganismele existente in lapte, iar modificarile din punct de vedere nutritiv sunt limitate. Uneori, in functie de aparatura folosita si de calitate laptelui, acesta isi pastreaza gustul de lapte proaspat muls. De asemenea, calciul si alte substante distruse prin pasteurizarea clasica se pastreaza si se asimileaza usor", arata prof. dr. Mencinicopschi.

Sterilizare

Sterilizarea este folosita si in cazul sucurilor de fructe sau legume. Dezavantajul acestor sucuri este ca pot fi adaugati conservanti artificiali periculosi pentru sanatate. Se pun de asemenea si doze mari de vitamina C artificiala, pentru ca se urmareste sa se compenseze scaderea cantitatii acestei vitamine prin sterilizare-pasteurizare. In cazul dulceturilor, compoturilor se aplica o pasteurizare repetata, procedura care poarta numele de tindalizare. Temperatura produsului este ridicata la 80 de grade, apoi acesta este racit si pastrat la 20-30 de grade timp de 24 de ore. Procedeul se repeta de trei ori, astfel incat bacteriile rezistente la caldura sa fie distruse. "Este o metoda de conservare la care se preteaza foarte bine conservele si care poate fi folosita si in gospodarie", afirma prof. dr. Mencinicopschi.

ADITIVI ALIMENTARI. Daca sunt fierte, unele produse capata consistenta unei paste, iar anumite substante devin foarte concentrate si se autoconserva. Produsele care pot fi conservate in acest mod sunt pasta de tomate, sucurile de legume si fructe. "Din pacate, unele produse existente pe piata romaneasca nu contin cantitatea necesara de substanta concentrata. Siropurile de fructe care au peste 70% zahar se autoconserva. In unele dintre ele nu se pune insa zahar in cantitate suficienta. Si atunci pentru conservare si pastrarea gustului se mai adauga si aditivi alimentari – conservanti, coloranti, arome daunatoare pentru sanatate", atrage atentia prof. dr. Mencinicopschi.

CONGELAREA. Legumele, fructele, produsele din carne congelate isi pastreaza proprietatile nutritive daca se respecta cu strictete conditiile de congelare si de manipulare. Si anume: temperatura minima de congelare trebuie sa fie minus 18 grade, produsele decongelate nu se recongeleaza. Fructele, legumele, carnea decongelate trebuie pregatite rapid. Daca nu se respecta aceste reguli este favorizata dezvoltarea bacteriilor periculoase pentru sanatate. In cazul suplimentelor alimentare se foloseste concentrarea prin liofilizare – evaporare in vid la temperaturi scazute. Astfel, apa din produsul congelat trece direct din stare solida in stare de vapori. In acest mod se conserva laptisorul de matca, extractele din plante.

SFATUL MEDICULUI
"Continutul ridicat de zahar si fierberea sunt o garantie ca marmelada, dulceturile si gemurile vor fi bine conservate, iar microorganismele periculoase pentru sanatate nu se vor mai dezvolta. Atentie insa, caci prin continutul de zahar, aceste produse sunt hipercalorice, reprezentand un real pericol pentru silueta noastra", ne avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.
Citeşte mai multe despre:   grade,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...
Serviciul de email marketing furnizat de