x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Agricultura e încurcată de legi

Agricultura e încurcată de legi

08 Noi 2008   •   00:00
Agricultura e încurcată de legi

Agricultorii români se lovesc de foarte multe probleme, dar cele mai grave sunt lipsa profesionaliştilor şi accesarea greoaie a fondurilor europene. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns specialiştii prezenţi la masa rotundă “Guvernul privat”.

Problemele apar în toate ramurile agriculturii, însă cu particularităţi. Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, a adus în discuţie asigurarea terenurilor, “nu se asigură plantaţia nou-înfiinţată, se asigură doar recolta, doar investiţia”. Mihai Şepteţean, manager PR Smithfield, a declarat că cea mai mare problemă pe care o au este “mişcarea greoaie a funcţionarilor”. În acest sens, a exemplificat cu faptul că nici până astăzi nu s-au luat banii pentru compensaţiile aferente pestei porcine de anul trecut. Cu lipsa de profesionalism a funcţionarilor se confruntă şi producătorii de lactate, reprezentaţi la masa rotundă de Mihai Petcu, preşedinte al fabricii Agro Industriala Pantelimon.

SOLUŢIILE PATRONATELOR
Viorel Marin, preşedinte ANAMOB, a avertizat că dacă aceste probleme din sistem nu vor fi rezolvate, se vor multiplica, mai ales că “nu mai avem referinţe de bine”. Soluţia dată de acesta este angajarea de profesionişti, mai ales în contextul în care salariile din instituţiile de stat au crescut. Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural, a spus că “toate problemele trebuie gândite în contextul macroeconomic, pentru că suntem dependenţi de ce se întâmplă în politicile guvernamentale”. Reprezentanţii viniviticultorilor au cerut şi eliminarea controalelor făcute de inspectorii de la Direcţiile Sanitar-Veterinare, pentru că în nici o ţară nu se face aşa ceva.

În schimb, ei vor să fie verificaţi de inspectori de specialitate.

×
Subiecte în articol: bun de consum