x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ajutor, am trei kilograme in plus!

Ajutor, am trei kilograme in plus!

13 Noi 2007   •   00:00


Nu v-aţi mai urcat pe căntar de ceva vreme. Cănd in sfărşit faceţi acest lucru, descoperiţi că aveţi 2-3 kilograme mai mult decăt in urmă cu două luni. Ce-i de făcut? Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să nu intrăm in panică dacă ne aflăm in această situaţie.


Nu v-aţi mai urcat pe căntar de ceva vreme. Cănd in sfărşit faceţi acest lucru, descoperiţi că aveţi 2-3 kilograme mai mult decăt in urmă cu două luni. Ce-i de făcut? Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să nu intrăm in panică dacă ne aflăm in această situaţie. Cele 2-3 kg in plus pot fi eliminate uşor, dacă alegem alimente cu densitate calorică scăzută şi dacă mai facem şi ceva mişcare. Şi mai avem un avantaj: frigul este aliatul nostru in demersul de a ne recăpăta silueta. In sezonul rece pierdem in greutate mai rapid pentru că organismul este suprasolicitat de efortul de adaptare la temperaturile scăzute. Astfel cresc arderile şi slăbim mai uşor.

In ceea ce priveşte dieta, aceasta trebuie să includă alimente care contribuie la arderea grăsimilor: fructe şi legume crude, condimente, ceai verde. Merele, perele, citricele pe care le avem la dispoziţie in sezonul rece contribuie la arderea depozitelor de grăsimi prin conţinutul ridicat de fibre alimentare. Fibrele au efect de detoxifiere, dar şi de scădere a colesterolului in sănge. Iată numai un exemplu: un măr de mărime medie conţine aproximativ 10% din necesarul zilnic de fibre al unei persoane adulte, contribuind la eliminarea excesului de grăsimi. De asemenea, fructele şi legumele crude scad nivelul insulinei in sănge, astfel incăt nu mai apare pofta de a gusta ceva intre mese.

Vitamina C

Pe lăngă fibre, fructele şi legumele ne furnizează cantităţi insemnate de vitamina C, un alt aliat in lupta cu grăsimile. Cele mai bune surse de vitamina C sunt măceşele (1.500 mg/100 g), kiwi (90 mg), conopida (60 mg), varza roşie (55 mg), portocalele (50 mg), grapefruitul (40 mg). "Vitamina C intervine in asimilarea iodului, stimulănd in acest fel tiroida. Glanda tiroidă este cea care dirijează metabolismul energetic. Se ştie că persoanele care au probleme cu tiroida sunt in general supraponderale", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

×
Subiecte în articol: metode de slabit