x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Alergiile alimentare pot fi chiar fatale

0
Autor: Cristina Andreea Calin 18 Oct 2008 - 00:00
Alergiile alimentare pot fi chiar fatale

Alergiile alimentare se manifestă cu precădere la copii, însă efectele asupra adulţilor sunt cele mai grave. Au fost cazuri în care s-a ajuns şi la deces.



Alergiile alimentare se manifestă cu precădere la copii, însă efectele asupra adulţilor sunt cele mai grave. Au fost cazuri în care s-a ajuns şi la deces.
Intoleranţa alimentară este un termen ce denumeşte reacţiile adverse la diverse alimente, incluzând reacţiile alergice care implică sistemul imunitar, reacţii adverse cauzate de deficienţe enzimatice, reacţii farmacologice. Acestea au gravităţi diferite, uneori putând fi chiar fatale, se arată într-un studiu realizat de dr. Frankie Robinson de la Fundaţia Nutriţională Britanică şi publicat de Institutul de Bioresurse Alimentare.
Reacţiile alergice se localizează într-o zonă particulară a organismului, simptomele putând include eczeme, înroşiri şi umflături ale ţesuturilor sau dificultăţi de respiraţie. Anafilaxia este cea mai gravă dintre aceste reacţii şi se manifestă printr-o scădere rapidă a tensiunii şi şoc puternic.

COPIII, CEI MAI AFECTAŢI
Aceste reacţii variază considerabil din punct de vedere al simptomelor asociate şi a duratei în care persistă. De exemplu, alergia la arahide este de obicei o afecţiune pe viaţă şi poate produce reacţii anafilactice grave, care pun în pericol viaţa. Intoleranţa faţă de laptele de vacă poate fi severă la vârste mici, dar dispare de obicei atunci când copiii cresc. La fel se întâmplă şi cu intoleranţa la ouă care este asociată copilăriei timpurii.     
Alergiile alimentare sunt în general rare, ele afectând 1%-2% dintre copii şi mai puţin de 1% dintre adulţi. Diagnosticarea depinde, în principal, de analizarea atentă a istoricului pacientului, de experienţa practică a medicului şi de răspunsul pozitiv la măsurile terapeutice. De obicei, aceste măsuri implică eliminarea alimentului suspect din dieta pacientului, un răspuns pozitiv fiind dispariţia simptomelor atunci când alimentul este eliminat, urmată de reapariţia acestora atunci când este reintrodus.

ALIMENTELE ALERGENE
Cele mai multe dintre alergii nu sunt provocate de alimente, ci de păr de animale, polen sau praf. Majoritatea reacţiilor alergice faţă de componentele dietei este provocată de lapte de vacă, ouă de găină, arahide, nuci, boabe şi produse din soia, peşte, crustacee, cereale care conţin gluten. În unele cazuri, sucurile de citrice pot fi şi ele o cauză. Copiii au de cele mai multe ori alergii la ouă, lapte, soia, arahide, nuci şi gluten, însă acestea dispar la maturitate. Adulţii în schimb, manifestă reacţii alergice la crustacee, peşte, arahide şi nuci.
Persoanele cu alergii alimentare întâmpină cele mai multe greutăţi atunci când trebuie să îşi procure hrana din magazine. Chiar dacă oamenii sunt conştienţi de condiţia lor alergică, au fost raportate incidente în legătură cu persoane care au suferit şoc anafilactic, după ce au consumat fără să ştie, un ingredient ascuns dintr-un anume aliment. Consumatorii, în special cei foarte alergici, trebuie să fie conştienţi că şi cercetarea foarte atentă a listelor de ingrediente poate să fie insuficientă. Cantităţi infime dintr-un aliment pot pătrunde, în orice fază a producţiei, transportului sau depozitării.

SIMPTOMELE ÎN ANAFILAXIE
Persoanele care suferă alergii puternice la anumite alimente şi intră în anafilaxie pot avea dificultăţi de vorbire, înghiţire şi respiraţie, dureri abdominale, greaţă, stări de vomă, căderi de tensiune, prăbuşiri şi pierderi de cunoştinţă. De asemenea, le pot apărea pete umflate pe corp şi li se pot umfla ţesuturile ce căptuşesc gura şi gâtul. Cei care suferă de alergii alimentare ar trebui să poarte la ei o seringă cu adrenalină, pentru a se injecta în cazul apariţiei simptomelor. Chiar şi aşa este nevoie de asistenţă medicală pentru că de cele mai multe ori reacţiile reapar după 5-10 minute. 
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   alimentare

 



Mai multe titluri din categorie

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19
Ministerul Sănătății anunță că mii de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în mai multe spitale din România. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii...

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?
Galerie Foto Celor care doresc sa piarda kilogramele in plus li se ofera o varietate de diete la alegere si totusi, aceasta alegere este destul de dificila de facut. Potrivit nutritionistilor si celor care au incercat-o, dieta Rina...

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament
Pentru foarte multe persoane, adolescența înseamnă acnee distinctivă pe față și, deoseori și pe piept și pe spate. Aceste mici imperfecțiuni ale pielii tind să dispară odată cu înaintarea în vârstă, dar...

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia
Anumite afecțiuni fizice ar putea determina apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia ori tulburarea bipolară, arată un studiu publicat în JAMA Psychiatry. Astfel, o infecție...

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19
Danemarca trimite în România 15 ventilatoare mobile și 8 concentratoare de oxigen pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Ambasada Danemarcei în România anunță că decizia privind donarea de echipamente...

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane
Ministerul Sănătății (MS) a solicitat, vineri dimineața, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...
Serviciul de email marketing furnizat de