x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aliment complet nesănătos

Aliment complet nesănătos

de Cristina Andreea Calin    |    30 Oct 2008   •   00:00
Aliment complet nesănătos

Crenvurştii cu lapte fierţi şi afumaţi "Campofrio cu lăptic" reprezintă un produs care înşală consumatorul prin inscripţia de pe etichetă "aliment complet".



Principalul ingredient al produ-sului analizat este carnea dezosată mecanic – MDM, care nu are nici o valoare nutritivă. De fapt, MDM-ul este o pastă fabricată prin amestecarea de resturi de pui şi curcan fără valoare economică, uneori scăpând printre lamele malaxorului şi oase, pene şi alte rămăşite de pasăre pe care nu aţi vrea să le mâncaţi. Mai mult, acest tip de amestec poate fi contaminat microbiologic cu germeni rezistenţi la tratament termic, cum este Heliobacter pylori, care este agent al gastritei, ulcerului şi al cancerului de stomac. De aceea, copiii în primul rând nu ar trebui să consume produse care au în compoziţie carne dezosată mecanic, mai ales în cantitate atât de mare. Faptul că producătorul a adăugat în crenvurşti "lăptic" nu are nici o valoare şi nu face decât ca înşelătoria să fie şi mai mare. Folosind acest diminutiv, producătorul vrea să convingă consumatorii că crenvurştii au ca public-ţintă copiii. Mai mult, foloseşte şi sintagma "aliment complet", dar nu ne oferă şi informaţiile nutriţionale care ar fi fost necesare pentru a vedea dacă este adevărat sau nu.

GRĂSIMI DE PROASTĂ CALITATE
Oricum, analizând lista de ingrediente, specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că este dezechilibrat nutriţional. Cantitatea mare de lipide de proastă calitate este cel mai bun argument pentru sprijinirea acestei afirmaţii. De parcă nu era suficient că a folosit carne dezosată mecanic, producătorul adaugă şi slănină şi şoric în cantităţi destul de mari, astfel încât crenvurştii devin un adevărat pericol pentru sănătatea celor care suferă de boli hepatice şi cardiovasculare.
Grăsimile folosite sunt amestecate cu aditivi alimentari pentru a le face să arate ca un "aliment complet". Trifosfaţii şi carboximetil celuloza au rolul de a omogeniza compoziţia. În ceea ce priveşte organismul, acestea nu fac decât să strice. E451 distruge balanţa calciu-fosfor împiedicând fixarea calciului în oase şi ducând în timp la apariţia osteoporozei. E466 afectează în mod special tractusul gastrointestinal. Conservantul, E250, are un potenţial cancerigen ridicat.

MULTE CALORII
Tot acest mix de grăsimi şi aditivi alimentari imprimă crenvurştilor o valoare energetică foarte ridicată, de care persoanele supraponderale şi obeze trebuie să ţină cont. De asemenea, specialistul ne spune că produsul nu este recoman-dat femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, ale tractusului intestinal, suferinzilor de gută, alergicilor, diabeticilor, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic.
Persoanele cu intoleranţă la lactoză şi cu alergie la soia vor testa produsul înainte de a-l consuma.

INGREDIENTE
Carne separată mecanic de pui şi curcan – MDM, lapte degresat 20%, slănină, şoric, proteină din soia, amidon din cartofi, sare – clorura de sodiu, stabilizatori (trifosfaţi – E451, carboximetil celuloză – E466), arome, antioxidanţi (izoascorbat de sodiu – E301), conservant (nitrit de sodiu – E250).

×
Subiecte în articol: bun de consum