"Novel food" sau alimente noi sunt produse care nu au fost consumate în
Uniunea Europeană până în 1997. Pot fi alimente novatoare, produse cu
ajutorul noilor tehnologii, sau mâncăruri care nu se consumau în mod
tradiţional în UE şi care provin de cele mai multe ori din ţările din
lumea a treia.
"Novel food" sau alimente noi sunt produse care nu au fost consumate în Uniunea Europeană până în 1997. Pot fi alimente novatoare, produse cu ajutorul noilor tehnologii, sau mâncăruri care nu se consumau în mod tradiţional în UE şi care provin de cele mai multe ori din ţările din lumea a treia.
REGULI. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) va accepta pentru consum doar acele alimente care nu prezintă un pericol pentru sănătatea populaţiei, care nu sunt nocive din punct de vedere nutriţional şi care nu-l induc în eroare pe consumator. Înainte de a fi introduse pe piaţa europeană, alimentele noi trebuie să treacă printr-un comitet ştiinţific, care să îşi dea girul pentru siguranţa lor. De asemenea, trebuie să stabilească modul în care se vor eticheta aceste produse. Potrivit comisarului pentru sănătate, Markos Kyprianou, această măsură "va pune la dispoziţia consumatorilor cea mai recentă gamă de alimente şi va oferi industriei alimentare un mediu de afaceri favorabil în Europa". EFSA doreşte simplificarea procedurilor de acordarea a autorizaţiilor pentru "novel food" pentru a încuraja industria alimentară.
Însă statele membre pot interzice vânzarea acestor alimente pe teritoriul lor, dacă apreciază că sunt nocive. Un exemplu de ingredient nou este un tip de ulei bogat în DHA (acid docosahexaenoic) destinat utilizării pentru produsele lactate şi substituţi ai laptelui, pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză. De asemenea, acesta poate fi folosit în grăsimi tartinabile, cereale pentru micul dejun, suplimente alimentare şi produse dietetice.
REGULI. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) va accepta pentru consum doar acele alimente care nu prezintă un pericol pentru sănătatea populaţiei, care nu sunt nocive din punct de vedere nutriţional şi care nu-l induc în eroare pe consumator. Înainte de a fi introduse pe piaţa europeană, alimentele noi trebuie să treacă printr-un comitet ştiinţific, care să îşi dea girul pentru siguranţa lor. De asemenea, trebuie să stabilească modul în care se vor eticheta aceste produse. Potrivit comisarului pentru sănătate, Markos Kyprianou, această măsură "va pune la dispoziţia consumatorilor cea mai recentă gamă de alimente şi va oferi industriei alimentare un mediu de afaceri favorabil în Europa". EFSA doreşte simplificarea procedurilor de acordarea a autorizaţiilor pentru "novel food" pentru a încuraja industria alimentară.
Însă statele membre pot interzice vânzarea acestor alimente pe teritoriul lor, dacă apreciază că sunt nocive. Un exemplu de ingredient nou este un tip de ulei bogat în DHA (acid docosahexaenoic) destinat utilizării pentru produsele lactate şi substituţi ai laptelui, pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză. De asemenea, acesta poate fi folosit în grăsimi tartinabile, cereale pentru micul dejun, suplimente alimentare şi produse dietetice.
Citește pe Antena3.ro