x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimente stricate

Alimente stricate

de Cristina Andreea Calin    |    16 Sep 2008   •   00:00
Alimente stricate

Mai bine de 13 tone de alimente au fost confiscate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în urma controalelor efectuate din luna iunie pînă în prezent.

Mai bine de 13 tone de alimente au fost confiscate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în urma controalelor efectuate din luna iunie pînă în prezent.

Cei 931 de operatori economici controlaţi de inspectorii ANPC au încălcat aproape toate regulile, punînd în pericol sănătatea consumatorilor. Din dorinţa unui profit cît mai mare, comercianţii le-au oferit cumpărătorilor merdenele cu brînză stricată, fructe ţinute în galantar la soare zile întregi, salată nespălată suficient. Şi asta numai în Bucureşti. Nici comercianţii din provincie nu s-au lasat mai prejos şi au vîndut peşte expirat sau măsline cu insecte. Recordul este deţinut de o firmă din judeţul Neamţ, care a pus în vînzare condimente expirate de aproape un an. În timpul controalelor, inspectorii ANPC au găsit alimente din toate categoriile care aveau data durabilităţii minimale expirată. Pentru a face economie la curent, unii agenţi economici nu au pornit vitrinele frigorifice şi au păstrat produsele din carne sau ciocolată la temperatura camerei. Alţii, din exces de zel, au congelat produsele proaspete, deşi pe eticheta lor era specificat clar că acest lucru nu este permis. Aceste încălcări ale legislaţiei au fost întîlnite de cele mai multe ori în restaurante, lanţuri fast-food sau alte unităţi de alimentaţie publică. De asemenea, în Sibiu s-au găsit gogoşi care conţineau mai puţin gem decît prevedea reţetarul. Nici comercianţii nu citesc cu atenţie etichetele. Din această cauză au fost şi amendaţi, pentru că nu au respectat indicaţiile date de producător pentru depozitare.

O altă problemă cu care s-au confruntat inspectorii ANPC a fost lipsa etichetării produselor vîndute vrac sau utilizate pentru alte preparate. Un restaurant din Iaşi avea în depozit 7 kg brînză de vaci, 5 kg de frigărui, 10 kg piept de pasăre fără a fi însoţite de alte documente din care să rezulte cine este producătorul, care este data-limită de consum, condiţiile de păstrare etc.

×
Subiecte în articol: bun de consum