Alimentaţia are un rol determinant în prevenirea şi tratamentul unor boli, în contextul societăţii moderne caracterizată de solicitare intelectuală intensă. De aceea s-au elaborat ori s-au pus la punct tehnologii noi, care presupun o modificare în abordarea concepţiilor tradiţionale.
Alimentaţia are un rol determinant în prevenirea şi tratamentul unor boli, în contextul societăţii moderne caracterizată de solicitare intelectuală intensă. De aceea s-au elaborat ori s-au pus la punct tehnologii noi, care presupun o modificare în abordarea concepţiilor tradiţionale.
Oamenii de ştiinţă au creat componente noi în materii prime convenţionale sau în altele noi, s-au optimizat componentele alimentare atât în materiile prime, cât şi în alimentele prelucrate (de exemplu conservarea sau retenţia maximă a componentelor, modificarea funcţiilor acestora şi creşterea biodisponibilităţii) şi s-au monitorizat cantităţile şi eficacitatea componentelor funcţionale în materia primă şi în aliment. În nomenclatorul produselor alimentare, produsele novel, prin Directiva Europeană din mai 1997, sunt definite astfel: alimente sau ingrediente ale alimentelor care nu au mai fost folosite până în prezent pentru consum uman.
Alimente novel sunt considerate următoarele categorii de alimente: sunt obţinute prin modificare genetică, conţin ingrediente obţinute prin modificare genetică, sunt sau conţin o structură moleculară primară modificată intenţionat, sunt obţinute din izolate microbiene sau alge, sunt obţinute printr-un procedeu tehnologic nemaiutilizat până în prezent, caracterizat prin modificări semnificative în structura sau compoziţia alimentului, având ca efect creşterea valorii nutritive, inactivarea diferitelor substanţe toxice naturale, distrugerea microorganismelor, în condiţiile păstrării caracteristicilor sale naturale.
Calităţi
Caracteristicile de inocuitate ale alimentelor novel sunt în continuare o provocare pentru cercetători. Studiile întreprinse în domeniul tehnologiilor alimentare novel se datorează progreselor tehnico-ştiinţifice contemporane au permis realizarea de instalaţii şi staţii pilot în care s-au putut obţine produse novel, creşterii continue a costului energiei electrice, precum şi conştientizării că resursele naturale nu sunt inepuizabile, la care se adaugă şi presiunile masive exercitate de opinia publică cu privire la caracterul poluant al tehnologiilor convenţionale, cererea crescândă din partea consumatorilor de produse prospete, naturale, cu cele mai bune caracteristici organoleptice, cu un potenţial nutritiv mare, datorită faptului că pierderile de nutrienţi sunt asociate numai tehnologiilor clasice – fiind cele mai cercetate până în acest moment, cererea crescândă de alimente cu beneficii pentru sănătate, implicate în profilaxia şi terapia bolilor de diverse patologii (obezitate, boli cardiovasculare, cancer etc.).Cu toate acestea, există şi factori care înfrânează răspândirea unor asemenea tehnologii. Unul dintre el este industrializarea. Tehnologiile novel trebuie să treacă de nivelul laboratorului sau al staţiei pilot şi să poate fi aplicabile la scară mai mare, cu lucrători foarte calificaţi. De asemenea, factorii economici joacă un rol important. Consumatorii trebuie convinşi că preţul mai ridicat al produselor obţinute prin tehnologiile novel este justificat nu numai prin calitatea organoleptică mult ameliorată, ci în termeni nutriţionali (potenţial nutritiv mai mare decât al unui produs similar, mai ieftin, obţinut prin tehnologii clasice). Cei care vor să scoată pe piaţă alimente de tip novel trebuie să ţină cont şi de legislaţie. Manufacturizarea produselor alimentare cu tehnologiile novel trebuie să se facă în conformitate cu reglementări speciale, cu studii solide de toxicologie pentru garantarea securităţii alimentare, dar şi a celor care sunt implicaţi în aceste tipuri de procesări. Accentul trebuie pus pe elaborarea standardelor pentru aceste noi produse, măsurarea productivităţii.
"Produsele novel, prin Directiva Europeană din mai 1997, sunt definite astfel: alimente sau ingrediente ale alimentelor care nu au mai fost folosite"
Dr. Ing. Gabriela Berechet
Citește pe Antena3.ro