x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimentele fără coloranţi

Alimentele fără coloranţi

09 Feb 2009   •   00:00

Agenţia pentru Standarde Alimen­tare (FSA) din Marea Britanie a dat pu­blicităţii lista producătorilor care au renunţat voluntar la folosirea co­loranţilor incriminaţi în apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). E102 tartrazina, E103 galben de chinolină, E110 galben portocaliu, E122 azorubi­nă, E124 roşu Ponceau 4R şi E129 roşu Allura nu se vor mai găsi în multe produse de pe piaţa britanică.



FSA a luat decizia publicării listei pentru a-i mobiliza şi pe ceilalţi producători să renunţe la aditivii alimentari periculoşi. Printre cei care vor înlocui colo­ranţii chimici de sinteză cu substan­ţe mai puţin nocive se numără Heinz, Worldfoods, Vitmo drinks, Tecso, Green Bay şi lanţul de restaurante fast-food McDonald’s.

De asemenea, Nestle nu mai foloseşte coloranţii pe­ri­culoşi în bomboanele Smartie, însă numai în produsele care se vând pe teritoriul Marii Britanii. Producătorii care nu înlocuiesc coloran­ţii în termen de 18 luni vor fi obligaţi să precizeze pe etichetă faptul că aceşti aditivi pot provoca astm, aler­gii şi alte
probleme de sănătate.

Ace­eaşi decizie a fost luată şi de Parlamentul European, astfel că la sfârşitul anului 2009 produsele care vor mai conţine coloranţii periculoşi vor trebui să aibă menţionată pe etichetă: "Pot produce efecte adverse asupra capa­cităţii de concentrare şi a aten­ţiei copiilor". (M.I.)

×
Subiecte în articol: bun de consum