Agenţia pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie a dat publicităţii lista producătorilor care au renunţat voluntar la folosirea coloranţilor incriminaţi în apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). E102 tartrazina, E103 galben de chinolină, E110 galben portocaliu, E122 azorubină, E124 roşu Ponceau 4R şi E129 roşu Allura nu se vor mai găsi în multe produse de pe piaţa britanică.
FSA a luat decizia publicării listei pentru a-i mobiliza şi pe ceilalţi producători să renunţe la aditivii alimentari periculoşi. Printre cei care vor înlocui coloranţii chimici de sinteză cu substanţe mai puţin nocive se numără Heinz, Worldfoods, Vitmo drinks, Tecso, Green Bay şi lanţul de restaurante fast-food McDonald’s.
De asemenea, Nestle nu mai foloseşte coloranţii periculoşi în bomboanele Smartie, însă numai în produsele care se vând pe teritoriul Marii Britanii. Producătorii care nu înlocuiesc coloranţii în termen de 18 luni vor fi obligaţi să precizeze pe etichetă faptul că aceşti aditivi pot provoca astm, alergii şi alte
probleme de sănătate.
Aceeaşi decizie a fost luată şi de Parlamentul European, astfel că la sfârşitul anului 2009 produsele care vor mai conţine coloranţii periculoşi vor trebui să aibă menţionată pe etichetă: "Pot produce efecte adverse asupra capacităţii de concentrare şi a atenţiei copiilor". (M.I.)
Citește pe Antena3.ro