x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Aloma sintetică

de Cristina Andreea Calin    |    25 Iul 2007   •   00:00
Aloma sintetică

CE BEM, CE MĂNCĂM
Ingheţata conţine lapte praf degresat, dar nu este un argument pentru a fi consumată de persoanele cu probleme de greutate. Undeva ascunsă printre aditivi alimentari stă grăsimea din lapte.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Ingheţata conţine lapte praf degresat, dar nu este un argument pentru a fi consumată de persoanele cu probleme de greutate. Undeva ascunsă printre aditivi alimentari stă grăsimea din lapte.


Ingheţata cu aromă de vanilie şi sirop de caramel Aloma are in compoziţie două ingrediente care se bat cap in cap. Primul este laptele praf degresat, şi consumatorul se poate găndi că, măncănd, nu va avea probleme cu silueta. Insă, la sfărşitul listei de ingrediente, apare grăsimea din lapte, ceea ce arată incă o dată că trebuie intotdeauna să citim eticheta pănă la capăt. Compoziţia integrală a ingheţatei este: "lapte praf degresat reconstituit, sirop de caramel 18% (bază sirop de caramel E 150 (zahăr, apă, lapte condensat cu zahăr, sirop de glucoză, unt, agent de ingroşare (adipat de diamidon acetilat E 1451), sirop de zahăr caramelizat, sare, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), aromă), apă, zahăr, emulgator (lecitină din soia E 322), stabilizatori (gumă xantan E 415, gumă carruba E 415), zahăr, sirop de glucoză, grăsime vegetală, dextroză, zer praf (din lapte), emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), stabilizator (carboximetilceluloză E 466), grăsime din lapte, praf de gălbenuş de ou, arome. Poate conţine urme de gluten şi proteine din albuş de ou". Â


ANALIZĂ. Profesorul Mencinicopschi ne spune că produsul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un conţinut semnificativ de zaharuri cu index glicemic ridicat: zahăr, sirop de glucoză, dextroză, imprimănd o incărcătură glicemică ridicată, periculoasă pentru pancreas, rezultănd variaţii mari ale glicemiei. Ingheţata mai conţine o serie de aditivi alimentari: agenţi de ingroşare, emulgatori, stabilizatori pentru a mări palatabilitatea produsului (creşte plăcerea de a mănca). Produsul conţine grăsimi de origine animală saturate şi grăsimi vegetale, nespecificăndu-se dacă sunt sau nu hidrogenate. Referitor la densitatea energetică, datorită conţinutului de zaharuri şi grăsimi, produsul poate avea o valoare energetică mare sau foarte mare.


CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderaţie de persoanele active sănătoase. Ingheţata va fi evitată de bolnavii cardiovasculari, de cei cu sensibilităţi digestive, suferinzilor hepatici şi renali, femeile insărcinate şi care alăptează. Suferinzii de celiachie şi cei cu alergie la albuşul de ou vor testa mai intăi produsul. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant.

×
Subiecte în articol: bun de consum lapte sirop