x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet ANPC - Friptura arsă e semn rău

ANPC - Friptura arsă e semn rău

de Cristina Andreea Calin    |    19 Iul 2007   •   00:00

In urma controalelor efectuate in unităţile de alimentaţie publică, inspectorii ANPC au depistat o serie de neregularităţi care pot pune in pericol viaţa consumatorilor. De aceea ei au făcut o serie de recomandări.

In urma controalelor efectuate in unităţile de alimentaţie publică, inspectorii ANPC au depistat o serie de neregularităţi care pot pune in pericol viaţa consumatorilor. De aceea ei au făcut o serie de recomandări.

Â

CURĂŢENIA. La intrarea in unităţile de alimentaţie publică, acordaţi o atenţie deosebită stării de curăţenie din unitate, avănd la bază principiul omul sfinţeşte locul (controalele inspectorilor au constatat incinte cu pereţi murdari, cu zugrăveala exfoliată, feţe de masă murdare, cu urme ale arsurilor provocate de ţigări, scaune dezlipite care nu confereau siguranţă consumatorului, grupuri sanitare murdare, nedotate cu săpun şi hărtie igienică şi in care mirosul de clor te "sufocă"). Atunci cănd vă hotărăţi să măncaţi intr-un local analizaţi in "lista meniu" afişarea cantităţilor produselor oferite, căt şi a preţurilor aferente. Analizaţi modul de prezentare al personalului de servire (echipamentul de protecţie, curăţenia măinilor, prezenţa tăieturilor etc.).

Uitaţi-vă cu atenţie in lumină la gradul de curăţenie al paharelor existente pe masă sau aduse de personalul de servire, pahare care pot prezenta un grad precar de igienizare, uneori putănd prezenta urme de ruj de buze de la un alt consumator. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi la gradul de curăţenie al tacămurilor, in special al furculiţelor.

Atunci cănd vă este adus preparatul, analizaţi-l organoleptic, iar dacă aveţi suspiciunea de produs alterat, refuzaţi produsul. In cazul fripturilor, prezenţa unor zone "mai arse" poate masca un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată. Deşi este greu de apreciat, in cazul in care aveţi de la inceput suspiciuni privind cantitatea netă a porţiei, refuzaţi produsul şi solicitaţi căntărirea acestuia.

×
Subiecte în articol: bun de consum