Fructele de pădure împiedicî dezvoltarea tumorilor
O porţie de zmeură cu miere poate înlocui masa de seară. Este o metodă
bună de menţinere a greutăţii, dar şi de prevenire a bolilor
cardiovasculare şi a cancerului, spune un studiu efectuat la
Universitatea Kentucky.
Fructele de pădure împiedicî dezvoltarea tumorilor
O porţie de zmeură cu miere poate înlocui masa de seară. Este o metodă bună de menţinere a greutăţii, dar şi de prevenire a bolilor cardiovasculare şi a cancerului, spune un studiu efectuat la Universitatea Kentucky.
Cercetătorii de la Universitatea Kentucky (SUA) demonstrează că zmeura conţine doi acizi – acidul cumaric şi acidul clorogenic – care previn cancerul. Aceştia au proprietăţi detoxifiante, împiedică formarea tumorilor şi stimulează activitatea anticancerigenă a celulelor hepatice. În lupta contra tumorilor intervin şi antocianidinele, substanţele care dau zmeurei culoarea roşie. Antocianidinele împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în organism. "Datorită antocianidinelor, zmeura şi celelalte fructe de pădure au un efect benefic în prevenirea varicelor, în calmarea durerilor din poliartritele reumatoide. Antocianidinele previn îmbătrînirea precoce, întăresc pereţii arterelor, avînd rol de protecţie cardiovasculară", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Antocianidinele din zmeură stimulează şi producţia de colagen, intervenind astfel în menţinerea supleţii şi tinereţii pielii. Zmeura este şi un bun tonic şi vitaminizant. 100 g zmeură furnizează 30 mg vitamina C, 1 mg vitamina E, 170 mg potasiu, 25 mg calciu, 1 mg fier.
CURĂ DE SLĂBIRE. Potrivit nutriţioniştilor, zmeura poate fi consumată la discreţie în curele de slăbire, deoarece conţine doar 25 de calorii/100 g.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte chiar să înlocuim masa de seară cu o porţie de zmeură: "Peste zmeură sau alte fructe de pădure putem să adăugăm puţină miere de albine, nu prea multă însă, pentru că după aceea îngraşă. Chiar dacă au puţine calorii, fructele sînt hrănitoare şi dau senzaţia de saţietate rapid. Şi mai au un atu aceste fructe. Au proprietăţi hipoglicemiante, limitînd în acelaşi timp producţia de insulină. Se ştie că insulina intervine în procesul de îngrăşare prin stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi".
Proprietăţi
Zmeura are proprietăţi depurative, diuretice, laxative, fiind recomandată celor care suferă de gută, constipaţie. În afară de fructe, proprietăţi diuretice are şi ceaiul din frunze de zmeur. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că femeile însărcinate nu au voie să bea ceai din frunze de zmeur, deoarece acesta le poate provoca contracţii uterine.Conţinut zmeură (100 g)
- Calorii 25
- Proteine 1 g
- Fibre 3 g
- Vitamina C 30 mg
- Vitamina E 1 mg
- Potasiu 170 mg
- Calciu 25 mg
- Fier 1 mg
Citește pe Antena3.ro