x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Anticoncepţionalul vegetal

Anticoncepţionalul vegetal

de Eugen Irimia - expert APC    |    19 Dec 2007   •   00:00
Anticoncepţionalul vegetal

Iniţial culturile de soia erau folosite ca ingrăşămănt natural. In timp, din cauza nevoii crescute de alimente (Imperiul Chinez se extindea), s-au dezvoltat metode care au făcut posibil consumul de către oameni.



Iniţial culturile de soia erau folosite ca ingrăşămănt natural. In timp, din cauza nevoii crescute de alimente (Imperiul Chinez se extindea), s-au dezvoltat metode care au făcut posibil consumul de către oameni.


In procesul de producţie şi procesare se folosesc toate metodele moderne: organisme modificate genetic, pesticide şi diverse alte substanţe chimice (de la aluminiu la produse petroliere) care se pot regăsi şi in farfuriile noastre. Metodele tradiţionale au fost inlocuite de cele moderne, ieftine, dar care transformă un aliment cu potenţial pozitiv intr-un pericol pentru sănătatea noastră.


Isoflavonele sunt substanţe găsite in plante, cu efect asemănător cu hormonii estrogeni. Multă vreme s-a crezut că au efecte benefice in prevenirea cancerului, ameliorarea efectelor menopauzei, reducerea riscului bolilor cardiace. Totusi, in ultimii ani au apărut şi păreri contra, deoarece s-a constatat că pot accelera creşterea tumorilor. Medicii nutriţionişti din intreaga lume, precum şi diverse autorităţi de stat eu emis avertizări in acest sens. In condiţii normale, estrogenii din soia nu ar trebui să reprezinte un pericol major, insă omul modern este expus la o cantitate mare din aceste substanţe şi din alte surse, ducănd in final la cantităţi echivalente cu pastilele anticoncepţionale.


FERTILITATEA SI POTENŢA. Acţionănd ca un hormon feminin, aceste substanţe din soia pot interfera cu reglarea naturală a sistemului nostru endocrin. Atăt in studiile făcute pe animale, căt şi in observaţiile asupra fertilitătii şi natalităţii la oameni au apărut semnale de alarmă privind o legătură intre consumul de soia şi scăderea fertilităţii feminine şi masculine. La bărbati, scăderea nivelului de testosteron se traduce in apetit sexual şi potenţă sexuală scăzute. Unii autori au ajuns să spună despre soia că este "pastila anticoncepţională vegetală".


PERIOADA SARCINII. Femeile care au o cantitate mare de soia in dietă dau naştere la copii cu o greutate mai mică şi cu probleme de dezvoltare a creierului. De asemenea, ei sunt mai predispuşi la probleme ale glandei tiroide, mai tărziu, in viaţă. In special băieţii care sunt hrăniţi cu formule care includ soia (absenţa laptelui matern sau diverse intoleranţe şi alergii la lapte) riscă la maturitate să aibă organe sexuale insuficient dezvoltate, energie scăzută şi fertilitate redusă. De asemenea, riscul de ginecomastie (dezvoltarea ţesutului mamar la bărbat) este mai mare.


Probleme

Fitoestrogenii prezenţi in soia au un impact negativ direct asupra tiroidei, in special cănd aportul de iod este insuficient. Este cunoscut faptul că in ţara noastră această problemă există, ea fiind parţial contracarată prin adăugarea de iod in sarea de bucătărie. Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni duce la retenţia de apă, acumularea de grăsime, lipsa de energie. Boabele de soia sunt bogate in acid oxalic, un factor important in formarea pietrelor la rinichi. Evident, un consum crescut de apă va reduce din riscuri. Este o substanţă care are capacitatea de a impiedica absorbţia calciului şi zincului in sistemul digestiv. Dieta omului modern este şi aşa mult mai săracă in calciu şi zinc decăt cea a strămoşilor noştri.

×
Subiecte în articol: bun de consum soia