x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Anticoncepţionalul vegetal

0
Autor: Eugen Irimia - expert APC 19 Dec 2007 - 00:00
Anticoncepţionalul vegetal

Iniţial culturile de soia erau folosite ca ingrăşămănt natural. In timp, din cauza nevoii crescute de alimente (Imperiul Chinez se extindea), s-au dezvoltat metode care au făcut posibil consumul de către oameni.



Iniţial culturile de soia erau folosite ca ingrăşămănt natural. In timp, din cauza nevoii crescute de alimente (Imperiul Chinez se extindea), s-au dezvoltat metode care au făcut posibil consumul de către oameni.


In procesul de producţie şi procesare se folosesc toate metodele moderne: organisme modificate genetic, pesticide şi diverse alte substanţe chimice (de la aluminiu la produse petroliere) care se pot regăsi şi in farfuriile noastre. Metodele tradiţionale au fost inlocuite de cele moderne, ieftine, dar care transformă un aliment cu potenţial pozitiv intr-un pericol pentru sănătatea noastră.


Isoflavonele sunt substanţe găsite in plante, cu efect asemănător cu hormonii estrogeni. Multă vreme s-a crezut că au efecte benefice in prevenirea cancerului, ameliorarea efectelor menopauzei, reducerea riscului bolilor cardiace. Totusi, in ultimii ani au apărut şi păreri contra, deoarece s-a constatat că pot accelera creşterea tumorilor. Medicii nutriţionişti din intreaga lume, precum şi diverse autorităţi de stat eu emis avertizări in acest sens. In condiţii normale, estrogenii din soia nu ar trebui să reprezinte un pericol major, insă omul modern este expus la o cantitate mare din aceste substanţe şi din alte surse, ducănd in final la cantităţi echivalente cu pastilele anticoncepţionale.


FERTILITATEA SI POTENŢA. Acţionănd ca un hormon feminin, aceste substanţe din soia pot interfera cu reglarea naturală a sistemului nostru endocrin. Atăt in studiile făcute pe animale, căt şi in observaţiile asupra fertilitătii şi natalităţii la oameni au apărut semnale de alarmă privind o legătură intre consumul de soia şi scăderea fertilităţii feminine şi masculine. La bărbati, scăderea nivelului de testosteron se traduce in apetit sexual şi potenţă sexuală scăzute. Unii autori au ajuns să spună despre soia că este "pastila anticoncepţională vegetală".


PERIOADA SARCINII. Femeile care au o cantitate mare de soia in dietă dau naştere la copii cu o greutate mai mică şi cu probleme de dezvoltare a creierului. De asemenea, ei sunt mai predispuşi la probleme ale glandei tiroide, mai tărziu, in viaţă. In special băieţii care sunt hrăniţi cu formule care includ soia (absenţa laptelui matern sau diverse intoleranţe şi alergii la lapte) riscă la maturitate să aibă organe sexuale insuficient dezvoltate, energie scăzută şi fertilitate redusă. De asemenea, riscul de ginecomastie (dezvoltarea ţesutului mamar la bărbat) este mai mare.


Probleme

Fitoestrogenii prezenţi in soia au un impact negativ direct asupra tiroidei, in special cănd aportul de iod este insuficient. Este cunoscut faptul că in ţara noastră această problemă există, ea fiind parţial contracarată prin adăugarea de iod in sarea de bucătărie. Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni duce la retenţia de apă, acumularea de grăsime, lipsa de energie. Boabele de soia sunt bogate in acid oxalic, un factor important in formarea pietrelor la rinichi. Evident, un consum crescut de apă va reduce din riscuri. Este o substanţă care are capacitatea de a impiedica absorbţia calciului şi zincului in sistemul digestiv. Dieta omului modern este şi aşa mult mai săracă in calciu şi zinc decăt cea a strămoşilor noştri.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   soia

 



Mai multe titluri din categorie

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de