ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Viata pe pamant se desfasoara intr-o matrice de apa, neputand exista in afara ei. Calitatea apei pe care o consumam ne afecteaza in mod direct sanatatea.
GEORGETA LICSANDRU
"De aceea, apa trebuie sa aiba o trasatura extrem de importanta pentru a putea fi consumata in siguranta: ea trebuie sa fie potabila", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru a fi potabila, apa trebuie sa indeplineasca anumite calitati fizico-chimice si microbiologice. In ceea ce priveste calitatile fizico-chimice, apa nu trebuie sa fie poluata cu nici un fel de agenti: azotatii din ingrasamintele chimice de sinteza sau cei provenind chiar din ingrasamintele naturale, pesticidele. Apa contaminata are actiune nefavorabila asupra ficatului, sistemului nervos, glandelor endocrine etc.
De asemenea, apa nu trebuie sa contina substante cu activitate hormonala, antibiotice. In ultimul timp incepe sa fie constientizat pericolul dioxinelor (substante chimice cancerigene). Printre calitatile fizice pe care trebuie sa le aiba apa se numara si o anumita turbiditate, limpezime. Agentii poluanti biologici sunt bacterii, virusuri, paraziti (protozoare, viermi), entitati biologice care nu trebuie sa se regaseasca in apa de baut.
Saruri minerale
Apele potabile contin saruri minerale benefice sanatatii noastre. In functie de cantitatea de saruri minerale continute intr-un litru de apa putem vorbi despre ape plate, ape minerale si ape medicinale.Citește pe Antena3.ro
Recomandari
Este bine ca apa sa nu fie consumata in timpul mesei si nici imediat dupa masa. De asemenea, este indicat sa nu fie bauta cu inghitituri mari, ci lent, cu inghitituri mici. Consumarea deodata a unei cantitati mari de apa produce diluarea brutala a sucurilor gastrice si chiar stari care provoaca dezechilibre de osmotonicitate a organismului (dezechilibre electro-chimice). Neconsumarea apei in cantitatile necesare are efecte daunatoare asupra sanatatii: probleme renale, afectiuni in sfera hepato-biliara etc.
STIRI
|
SUPA. Cercetatorii de la Centrul de medicina al Universitatii Nebraska au ajuns la concluzia ca supa de pui are proprietati antiinflamatorii, calmeaza durerile de gat si usureaza respiratia in cazul nasului infundat. Aceste proprietati s-au manifestat prin oprirea din miscare a celulelor care stimuleaza producerea de mucoasa cauza tusei si a nasului infundat. Pe langa carne de pui, supa supusa analizei a mai continut ceapa, cartofi, pastarnac, ridichi, morcovi, telina si ardei.
DIETA. Populatia izolata a insulelor Okinawa consuma cantitativ mai multe alimente decat intr-o dieta obisnuita vestica si totusi nu sufera de obezitate. Aici se consuma alimente cu densitate calorica mica: alge brune, orez si peste. Hrana este mai saraca energetic, dar cu multe fibre alimentare sau dietetice care regleaza nivelul colesterolului, au un rol important in detoxifierea tubului digestiv, combat constipatia. S-a constatat ca aceia care au plecat din Okinawa si si-au schimbat modul de viata s-au imbolnavit de aceleasi boli ale civilizatiei moderne.
VITAMINE. In perioada de iarna, varza murata este o bogata sursa de vitamina C. Bacteriile lacto-acide care ajuta la fermentarea verzei sintetizeaza si alte substante, produsul final fiind bogat in vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9. Bacteriile lacto-acide protejeaza intestinul si intaresc sistemul imunitar, 300 de grame de varza murata oferind necesarul zilnic de vitamina C. In 100 de grame de varza murata se gaseste la fel de multa vitamina C ca si in 200 de grame de mandarine, 100 de grame de ceapa verde sau o jumatate de kilogram de morcovi.
|