x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aquagimnastică la toate vârstele

Aquagimnastică la toate vârstele

de Oana Antonescu    |    14 Iul 2009   •   00:00
Aquagimnastică la toate vârstele

Pare greu de crezut că se poate scăpa de celulită sau de kilogramele în plus fără prea mare efort şi mult mai rapid decât mergând la aerobic. Aquagimastica, gimnastica în apă, face posibil acest vis.

Gimnastică acvatică poate face oricine, la orice vârstă şi în orice anotimp. Condiţia fizică nu este o cerinţă şi nici nu trebuie să ştiţi să înotaţi ca să faceţi aquagimnastică, pentru că apa din bazin nu depăşeşte nivelul umerilor, prin urmare capul rămâne întotdeauna la suprafaţă.

Gimnastica în apă îmbină exerciţii din programele de aerobic , taebo, dans, executate pe un fond muzical care dă o stare de bine atât fizic cât şi mental cu diferite stiluri de înot şi mişcări de dans. La cursurile de aquagimnastică se folosesc de obicei obiecte ajutătoare, folositoare în special celor care nu ştiu să înoate, cât şi pentru a îngreuna mişcarea: plăci plutitoare, mingi, macaroane (tuburi plutitoare).

O şedinţă de aquagimnastică durează cel mult 45 de minute. Exerciţiile în apă se fac de regulă în bazin, sub îndrumarea unui instructor. Le putem pune în practică şi la mare, dar va fi mai dificil, fiindcă trebuie să facem un efort suplimentar pentru a ne menţine echilibrul. Apa din bazin are o temperatură de 28-30 de grade Celsius şi are efect decontracturant pentru musculatură. Apa caldă are, de asemenea, efect relaxant.

Pentru că aquagimnastica modelează foarte bine silueta şi este o armă eficientă împotriva celulitei, se înţelege că femeile sunt mai interesate decât bărbaţii de acest tip de activitate fizică.

MAI UŞOR DECÂT GIMNASTICA PE USCAT
Apa este ideală pentru mişcare, pentru că preia aproximativ 70% din greutatea corpului. În consecinţă, mişcările sunt mult uşurate, ceea ce face activitatea fizică mai plăcută, mai puţin epuizantă decât cea de pe uscat. "Pentru că o mare parte din greutatea corpului este preluată de apă, oasele, ligamentele şi articulaţiile sunt protejate, riscul de accidentare în timpul exerciţiilor fiind redus", potrivit profesorului de fitness şi aquagimnastică Simona Brâncuşi, de la Wellness Cluj Majestic.

Totuşi, chiar dacă nu resimţim prea mult efortul susţinut, antrenamentul în apă este foarte intens pentru că întâmpinăm rezistenţa apei şi, pentru a ne menţine echilibrul, trebuie să încordăm muşchii mai intens. Efortul la care este supus organismul este mult mai mare decât la activitatea fizică desfăşurată pe sol.

Toate grupele musculare sunt implicate în aquagimnastică: muşchii spatelui, ai braţelor, abdomenului şi picioarelor. Dacă vrem să creştem forţa musculară, trebuie să efectuăm cu rapiditate exerciţiile de aquagimnastică, iar dacă ne-am propus să creştem mobilitatea articulaţiilor, ar trebui să facem lent exerciţiile. 

 

DEZVOLTARE ARMONIOASĂ
Pentru copii, apa este o încântare, iar exerciţiile în apă sunt pentru ei foarte distractive. Prin urmare, în cazul lor putem îmbina foarte uşor utilul cu plăcutul. "Gimnastica acvativă le este benefică, fiindcă îi ajută să se dezvolte armonios şi le îmbunătăţeşte calităţile motrice: forţa, rezistenţa, îndemânarea. Ea antrenează toate grupele musculare şi este chiar mai benefică decât înotul, este o modalitate de a scăpa de frica de apă, pentru copiii care nu ştiu să înoate", precizează profesorul Simona Brâncuşi.

Aquagimnastica poate fi folosită şi pentru corectarea problemelor ortopedice sau tulburărilor de creştere la copii. Scoliozele sau cifozele pot fi remediate cu ajutorul gimnasticii în apă.

ÎN SARCINĂ
Toţi medicii obstetricieni recomandă gravidelor aquagimnastica, chiar din primele luni de sarcină. Pentru ele există cursuri speciale de gimnastică acvatică, cu ajutorul cărora poate fi limitată creşterea ponderală, pot fi ameliorate durerile de spate, senzaţia de picioare grele, pot fi menţinute mobilitatea articulară şi tonusul muscular.

Pentru că apa acţionează ca masajul, aquagimnastica este o metodă excelentă de a preveni tulburările circulatorii ale membrelor inferioare, frecvente în timpul sarcinii: edeme limfatice, varice. Gimnastica acvatică este benefică şi pentru tranzitul intestinal. Constipaţia, o problemă cu care mai toate gravidele se confruntă, poate fi prevenită cu aceste exerciţii în apă.

Problemele funcţionale ale aparatului locomotor (oase, muşchi articulaţii) pot fi tratate eficient cu gimnastică în apă. Dacă exerciţiile sunt efectuate sub supravegherea unui specialist în recuperare medicală (kinetoterapeut, fiziokinetoterapeut), vorbim de hidrokinetoterapie, o formă de tratament care utilizează apa în scop terapeutic. Ea poate fi indicată într-un număr mare de suferinţe ale aparatului locomotor: după intervenţii chirurgicale ale membrelor inferioare, pentru hernie de disc, după traumatisme musculare şi articulare, după entorse şi fracturi.

Pentru că apa are efect decontracturant, acest tip de gimnastică poate fi folosit cu succes în bolile reumatismale degenerative precun spondiloza, coxartroza, gonartroza, sau în afecţiunile reumatismale inflamatorii.

CONTRAINDICAŢII
Suferinzii de sinuzite, rinosinuzite şi alte probleme ale căilor respiratorii sau din sfera ORL pot avea de suferit, dacă există o diferenţă mare de temperatură când ies din bazin. Contraindicaţie la aquagimnastică au persoanele cu diverse leziuni cutanate, cu boli infecţioase precum varicela, cu stări febrile, cu afecţiuni coronariene sau cu hipertensiune arterială instabilă. Suferinţe precum scleroza în plăci sau cancerul, contraindică, de asemenea, gimnastica în apă.

×