Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti, detaliază pentru cititorii Jurnalului de sănătate factorii care pot favoriza apariţia artrozei de gleznă.
De asemenea, împreună cu profesor doctor Eugen Caracaş (foto), kinetoterapeut principal la aceeaşi instituţie medicală, vă propunem o serie de exerciţii care ajută la refacerea mobilităţii şi la eliminarea durerilor.
"Cel mai frecvent motiv pentru care se instalează artroza de gleznă este leziunea anterioară a acestei articulaţii. Astfel, în cazul pacienţilor care au avut o fractură de gleznă, cartilajul poate fi afectat şi poate duce la artroza de gleznă accelerată; de asemenea, osteonecroza poate duce la acelaşi rezultat", afirmă medicul Diaconescu.
POLIARTITA REUMATOIDĂ
O altă cauză des întâlnită este poliartita reumatoidă. "Această afecţiune poate determina inflamaţia cartilajului cu degenerare ulterioară", mai spune specialistul în recuperare. De asemenea, cauze care favorizează acest tip de artroză sunt: infecţiile, predispoziţia genetică şi greutatea corporală.
Medicul Sebastian Diaconescu detaliază fiecare dintre aceste cauze.
"Dacă o infecţie se localizează în zona articulaţiei gleznei, aceasta poate suferi leziuni permanente. Infecţia, în cazul unei articulaţii, poate duce la leziuni permanente. În ceea ce priveşte predispoziţia genetică, contribuţia nu este foarte bine stabilită, însă există persoane care au tendinţa de a dezvolta artroze mai devreme decât altele.
În opinia specialiştilor, supraponderabilitatea şi obezitatea reprezintă factori determinanţi, deoarece măresc presiunea pe articulaţiile membrului inferior."
SIMPTOMATOLOGIA
În cazul acestei afecţiuni, pacienţii se prezintă la medic din cauza durerii ce se localizează în jurul articulaţiei gleznei. Alte simptome asociate artrozei de gleznă sunt: scăderea mobilităţii, edem în jurul articulaţiei, deformare articulară, instabilitate articulară. În acest caz, diagnosticul este pus pe baza istoricului medical, al simptomatologiei. De mare importanţă sunt examenul fizic şi examinarea radiologică.
TRATAMENT
Medicul consultat de Jurnalul de sănătate face şi câteva precizări legate de tratamentul administrat în cazul artrozei de gleznă. "Una dintre cele mai uşoare şi la îndemână metode de îndepărtare a durerii este schimbatul încălţămintei. De asemenea, de multe ori, talonetele calmează simptomatologia.
Modificarea activităţii reprezintă o parte importantă a tratamentului, pacienţii trebuind să limiteze unele activităţi ca alergatul şi săriturile. Pentru că sedentarismul trebuie evitat cu price preţ, chiar şi de către persoanele care suferă de artroză la gleznă, se recomandă înotul şi mersul pe bicicletă."
Durerile cauzate de artroza de gleznă pot fi calmate graţie kinetoterapiei. Exerciţiile au rolul de a menţine sau de a spori mobilitatea articulară şi echilibrul, dar şi de a creşte forţa musculară. Dacă măsurile recomandate nu au efectul dorit (nu ameliorează durerea), trebuie luat în considerare tratamentul chirurgical, mai spune medicul Diaconescu.
RECOMANDĂRI:
● scăderea în greutate
● purtatul ortezelor gleznă-picior, ce au rolul de a creşte stabilitatea
● în caz de nevoie, deplasarea trebuie să se efectueze cu ajutorul unui baston
ATENŢIE LA MEDICAŢIE!
În multe cazuri, este nevoie de medicamente antiinflamatoare. Astfel, pacienţii care prezintă simptomatologie moderată trebuie trataţi cu medicamente de acest tip. Specialistul în recuperare avertizează însă că aceste medicamente trebuie administrate cu mare atenţie din cauza unor potenţiale efecte adverse. Un alt tratament îl reprezintă injecţiile cu cortizon. "Acestea sunt extrem de utile, mai ales în fazele dureroase acute, dar nu pot fi folosite decât la intervale de cel puţin patru luni", mai precizează medicul Sebastian Diaconescu.