x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Asocierea alimentelor

Asocierea alimentelor

de Georgeta Licsandru    |    07 Mar 2008   •   00:00
Asocierea alimentelor

REGULI ● Recomandările doctorului Gillian McKeith pentru o digestie uşoară
Friptura şi cartofii prăjiţi nu au loc pe aceeaşi farfurie. Din cauza acestei asocieri, digestia şi silueta vor avea de suferit. Friptura poate fi mâncată cu o garnitură  de legume natur.


REGULI ● Recomandările doctorului Gillian McKeith pentru o digestie uşoară
Friptura şi cartofii prăjiţi nu au loc pe aceeaşi farfurie. Din cauza acestei asocieri, digestia şi silueta vor avea de suferit. Friptura poate fi mâncată cu o garnitură  de legume natur.


Asocierea corectă a alimentelor ajută foarte mult digestia. În acelaşi timp, asocierea alimentelor este o modalitate foarte bună de controlare a greutăţii. "Dacă mâncaţi un singur tip de alimente sau mai multe alimente asociindu-le corect, capacitatea de digestie şi abilitatea de a descompune eficient hrana ajung la parametrii maximi. Aceasta înseamnă că organismul nu reţine fragmente de alimente nedigerate, care să se transforme apoi în bulgări de grăsime, plini de toxine, şi în celulită", notează dr. Gillian McKeith în volumul "Eşti ceea ce mănânci". Dr Gillian McKeith împarte alimentele în patru grupe, în funcţie de modul cum pot fi asociate. Astfel, în prima grupă sunt incluse proteinele (carne, brânză, peşte, ouă, lapte, nuci), din a doua grupă fac parte carbohidraţii (cerealele, pâinea, pastele, legumele care conţin amidon). În a treia grupă de alimente sunt incluse salatele, legumele care nu conţin amidon, rădăcinoasele, seminţele, ierburile, condimentele şi uleiurile din seminţe. În ultima grupă sunt fructele.


MĂSURI. Pentru evitarea balonărilor trebuie să evităm asocierea alimentelor din grupa 1 (proteinele) cu cele din grupa 2 (carbohidraţii). Alimentele din grupa a treia pot fi consumate la aceeaşi masă atât cu proteinele din prima grupă, cât şi cu carbohidraţii din grupa a doua. Fructele trebuie consumate totdeauna singure, pe stomacul gol sau la cel puţin 30 de minute după masă. Nerespectarea acestor reguli înseamnă o digestie incompletă, însoţită de balonări, gaze, arsuri la stomac, indigestie, constipaţie. Toate acestea se întâmplă deoarece ritmul de digerare al proteinelor şi carbohidraţilor este diferit. În volumul său, dr. Gillian McKeith atrage atenţia asupra asocierilor periculoase între alimente. Este greşit să asociem cerealele cu produse lactate sau carne, fructele cu legume, fructele cu carne, fructele cu cereale sau produse lactate. Pe de altă parte, avem o digestie eficientă dacă mâncăm doar fructe, dacă asociem cerealele cu legume, leguminoasele cu legume, pastele cu legume, peştele sau carnea roşie cu legume.


De ştiut

  • Grupa 1 – Proteine
Brânză, ouă (indiferent ce tip), nuci, peşte, vânat/iepure, carne roşie, lapte, carne de pasăre, moluşte şi crustacee, soia, tofu şi toate produsele din soia, iaurt.

  • Grupa 2 – Carbohidraţi
Cereale, inclusiv ovăz, paste făinoase, orez, secară, porumb, mei, produse din cereale, biscuiţi, pâine, prăjituri şi produse de patiserie, miere, sirop de arţar, cartofi şi legume care conţin amidon, zahăr şi dulciuri.

  • Grupa 3 – Alimente care nu conţin amidon
Salate şi verdeţuri proaspete, seminţe, unt, frişcă, grăsime tartinabilă, ulei de măsline  (presat la rece), verdeţuri şi condimente.

  • Grupa 4
Toate tipurile de fructe (mere, pere, banane, kiwi, portocale etc.)

×
Subiecte în articol: grupa legume alimentaţie sănătoasă