x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aspartam - Aviz pozitiv pentru E951

Aspartam - Aviz pozitiv pentru E951

de Cristina Andreea Calin    |    06 Apr 2010   •   00:00
Aspartam - Aviz pozitiv pentru E951



Aspartamul, E951, este unul dintre cei mai controversaţi aditivi alimentari. De ani întregi se fac sute de studii care nici până acum nu au reuşit să arate clar dacă este sau nu nociv pentru consum. Nu o dată s-a pus problema inter­zicerii folosirii lui, numai că aceia care au cerut acest lucru nu i-au convins pe cei care sunt de acord cu utilizarea aspartamului.

O echipă de experţi din toate statele membre UE a participat la o cercetare legată de efectele nocive ale aditivului alimentar E951. Concluzia acestora a fost că Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) nu are nici un motiv pentru care să schimbe indicaţiile de folosire a aspartamului, acesta fiind sigur pentru consum.


DOUĂ DECENII DE CONTROVERSE
E951 este utilizat în Europa din 1980, fiind folosit în produse cu conţinut caloric scăzut, gume de mestecat şi băuturi carbogazoase. Cu toate că au fost nenumărate studii care au arătat că are efecte adverse puternice, EFSA le-a analizat şi şi-a reafirmat de fiecare dată avizul pozitiv de siguranţă. Doza zilnică admisă este de 40 mg/kg corp, iar în 2002 membrii Comitetului Ştiinţific pentru Hrană au spus că nu există nici un motiv pentru care aceasta să fie crescută. Decizia lor a fost luată tocmai pentru că există semne de întrebare cu privire la siguranţa consumului de aspartam.

Cercetătorii care sunt împotriva utilizării aspartamului şi cer interzicerea lui menţionează în rapoartele studiilor realizate că E951 produce dureri de cap, pierderea vederii şi a memoriei, grave probleme gastrointestinale. De cealaltă parte, avocaţii aspartamului spun că au luat în considerare toate datele posibile, de la efectele asupra creierului la cele asupra apetitului, asupra metabolismului. Concluzia lor este că E951 este sigur, dar că totuşi este necesar să se facă teste suplimentare pentru a clarifica anumite aspecte legate de activitatea cerebrală.

Cercetările Comitetului Ştiinţific al EFSA au arătat că există dovezi că aspartamul afectează activitatea enzimelor la nivelul creierului, dar că trebuie să se facă mai multe studii pentru a vedea care este mecanismul de funcţionare. Până atunci, E951 este folosit pe scară largă.
Consiliul EFSA se va întâlni la 23 aprilie la Frankfurt pentru a discuta despre studiile rea­lizate până acum, iar concluziile vor fi prezentate la Forumul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor în luna mai.

×
Subiecte în articol: bun de consum