x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Avantajele dietei alcaline

0
Autor: Georgeta Licsandru 05 Feb 2008 - 00:00

Îmi plac fructele şi legumele crude, dar îmi este teamă să mănânc pentru că sunt acide, iar eu sufăr oricum din cauza hiperacidităţii – afirmă foarte multe persoane. “Cei care susţin acest lucru greşesc.

Îmi plac fructele şi legumele crude, dar îmi este teamă să mănânc pentru că sunt acide, iar eu sufăr oricum din cauza hiperacidităţii – afirmă foarte multe persoane. “Cei care susţin acest lucru greşesc. Este o diferenţă între natura acidă a unui aliment şi efectul lui acidifiant sau alcalinizant. Fructele sunt acide prin natura lor. În organism, acizii din fructe creează alcalinitate, reducând hiperaciditatea”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

Fructe şi legume

Specialistul nostru ne atrage atenţia asupra confuziei care se face între alimentele acide şi cele acidifiante. Această confuzie se datorează faptului că nu putem diferenţia aceste produse după gustul pe care îl au. Dacă papilele noastre gustative ne spun că un aliment este acid, acest lucru nu înseamnă că alimentul respectiv va avea efect acid şi după digestie. Pornind de la acest principiu, alimentele pot fi grupate în mai multe categorii: alimente acide, alimente acidifiante şi alimente alcaline.

Astfel, toate fructele necoapte, lămâile, portocalele, mandarinele, ananasul, kiwi, afinele, căpşunile, zmeura, murele, prunele, merele, strugurii, cireşele, roşiile se încadrează în categoria alimentelor acide. După digestie însă, acestea devin alcaline şi scad aciditatea mediului intern.

A doua categorie de alimente sunt cele acidifiante. În această categorie intră în primul rând produsele de origine animală, care au efect acidifiant asupra organismului, din cauza proteinelor conţinute. Alimente acidifiante sunt carnea de vită, de porc, de vânat, carnea de peşte, mezelurile, peştele, ouăle, brânzeturile, iaurtul, brânzeturile, untul, untura, uleiurile vegetale fierte şi întărite (margarina), cerealele rafinate, unele sortimente de pâine, unele leguminoase (soia, fasolea uscată), fructele oleaginoase (nucile, nucile de Brazilia, sâmburii de pin, seminţele de dovleac, de floarea-soarelui), zahărul rafinat, produsele de patiserie, dulceţurile pe bază de zahăr, cafeaua, ceaiul, cacaoa. Aciditatea indusă de alimentele enumerate mai sus poate fi ţinută sub control dacă mâncăm alimente alcaline: cartofi, legume verzi (salată verde, broccoli, spanac, varză, untişor), morcovi, sfeclă, napi, banane, avocado şi fructe uscate (curmale, smochine, mere, pere, caise).

 

Echilibru

Care trebuie să fie proporţia alimentelor acidifiante şi a celor alcaline în regimul nostru zilnic? Specialiştii spun că acest lucru depinde de profilul nostru biochimic. Unele persoane au un profil biochimic de tip alcalin, ceea ce înseamnă că pot consuma mai multe alimente acidifiante fără să aibă probleme de sănătate. Alte persoane au un profil biochimic de tip acid şi cu atât mai mult nu trebuie să facă exces de alimente acidifiante. Chiar dacă sunt acidifiante, nu putem elimina din dietă produsele de origine animală. Orga­nismul nostru are nevoie de ele în aceeaşi măsură ca şi de fructe. Un regim dur vegetarian predispune la carenţe de fier şi vitamina B12, care se găsesc cu precădere în alimentele de origine animală.

“Nu trebuie să eliminăm unele alimente în favoarea altora. Alimentele au profiluri biochimice diferite. Oamenii – la fel. Unele persoane pot să se îndrepte spre o alimentaţie preponderent vegetariană, altele pot să consume mai multă carne, fără să aibă probleme de sănătate. Trebuie să fim atenţi cum ne simţim după ce am mâncat ceva. Dacă nu ne simţim bine după masă este posibil să fi mâncat un aliment care a modificat echilibrul acido-bazic al organismului”, explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

Ce este pH-ul?

Aciditatea şi alcalinitatea sau echilibrul acido-bazic se măsoară în pH, o scală de valori între 0 şi 14. “Reacţiile metabo­lice, la nivel celular, nu pot avea loc decât într-un mediu în care acizii şi bazele se află în echilibru. La omul sănătos, pH-ul mediului intern al sângelui este 7,46. Sub 7,4 până la 7 vorbim despre acidoză. Peste 7,46 vorbim de mediu alcalin, de alcalinizare. Doar la valoarea 7,46 a pH-ului ne bucurăm de o sănătate de fier, iar organele noastre interne funcţionează corect”, continuă specialistul nostru. Efectele dezechilibrului pH-ului sunt numeroase: de la aciditate gastrică însoţită de reflux gastroesofagian, dureri stomacale, gastrite, ulcere până la predispoziţie la alergii, imunitate scăzută, dureri de cap, piele uscată, osteoporoză, artrită.

 

 

FEMEILE. Prin natura lor, femeile au un profil biochimic de tip acid. De aceea, dieta lor trebuie să fie mai bogată în alimente alcaline. Mediul intern preponde­rent acid favorizează atacurile microbilor, virusurilor, bacteriilor. pH-ul acid face organismul femeilor mai vulnerabil. Acestea sunt predispuse la osteoporoză tocmai din cauza pH-ului acid. Calciul din organism este cel care luptă cu pH-ul acid. În timpul ciclului însă, femeile pierd mai multe săruri minerale, inclusiv calciu, decât în mod obişnuit. În lipsa calciului care luptă cu pH-ul acid, organismul extrage acest mineral din sistemul osos, pentru echilibrarea acidităţii şi alcali­nităţii. Astfel că primele semne de boală apar la nivelul sistemului osos. În timp însă creşte predispoziţia la boli renale, cardiovasculare, îmbătrânire precoce şi chiar cancer.

 

Sfatul medicului

“Omul modern trăieşte în acidoză. Mediul poluat, fumatul, lipsa de acti­vitate fizică şi de mişcare în aer liber provoacă acidoză, lipsa de oxigenare a mediului intern şi a ţesuturilor. Despre dietă nici nu mai vorbim. Mezelurile, produsele din carne, produsele fast-food sunt caracteristice dietei moderne. Aceste produse au o capacitate acidifiantă mai mare decât în mod normal, pentru că mai conţin şi aditivi alimentari. În general, toţi am început să trăim în acidoză, de aceea este recomandat să mâncăm multe fructe şi legume. Acestea sunt singurele care alcalinizează mediul intern. Atenţie la fructele uscate! În mod natural, acestea sunt alcalini­zante. Dacă au urme de conservanţi cu sulf, fructele uscate devin acidifiante”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

 

Citeşte mai multe despre:   acid,   alimente,   alimentatie echilibrata,   alcaline

 



Mai multe titluri din categorie

74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți

74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți
Ministerul Sănătății a anunțat că alocă în acest an peste 74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți. În acest scop, Ioana Mihăilă a semnat ordinul prin care se...

Care sunt ecografiile esenţiale în sarcină

Care sunt ecografiile esenţiale în sarcină
O mulţime de legende umblă cu privire la testele făcute de gravidă, se vorbeşte de cât mai dese controale şi ecografii. Iată viziunea actuală cu privire la supravegherea sarcinii. Doctorul în medicină...

Igiena dupa implant dentar

Igiena dupa implant dentar
Galerie Foto Multi pacienti care trec pragul unei clinici stomatologice se intreaba care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte dupa ce au apelat la tratamentul cu implant dentar. Specialistii recomanda o igiena orala...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de CureVac nu oferă suficientă protecție

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de CureVac nu oferă suficientă protecție
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de firma germană de biotehnologie CureVac are o eficiență de numai 47%, în urma unui amplu studiu, scrie AFP. Acesta este dezvoltat pe tehnologia ARN mesager. "A atins o efica...

Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață

Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață
În 1967, psihiatrii Thomas Holmes și Richard Rahe au examinat dosarele medicale a peste 5.000 de pacienți cu scopul de a stabili care sunt evenimentele cele mai stresante din viața unui om și care este impactul pe...

(P) Ce este lifting-ul facial? Medicii de la Soma Clinic ne explica ce presupune procesul si pentru cine este potrivit.

(P) Ce este lifting-ul facial? Medicii de la Soma Clinic ne explica ce presupune procesul si pentru cine este potrivit.
Galerie Foto Lifting-ul facial este o un procedeu chirurgical care diminuează semnele vizibile cauzate de îmbătrânire de la nivelul feței și gâtului cum ar fi ridurile, șanțurile nazolabiale adâncite, depunerile...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Novavax oferă o protecție de peste 90%

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Novavax oferă o protecție de peste 90%
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul american de medicamente Novavax oferă o protecție de peste 90%, inclusiv împotriva noilor tulpini, arată un studiu realizat pe aproximativ 30.000 de...

Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine

Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine
Andi Dorfman are peste un milion de fani pe rețelele sociale, oferă sfaturi de întreținere și relaxare mentală și fizică. A fost vedetă în reality show-ul The Bachelorette și prezentatoare de...

67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei

67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei
Circa 67% dintre angajaţii părinţi au constatat stări de frustrare şi anxietate la copii în ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19, arată un sondaj al platformei Undelucram.ro, în...

85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei

85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei
85% dintre consumatori au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare. În top 3 vitamine preferate se numără Vitamina C (49%), Vitamina D (41%) și Magneziu (40%), arată un studiu al...

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer
Un nou tratament pentru boala Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite, după o pauză de două decenii, scrie AFP. Cu toate acestea, afecțiunea nu este rezolvată. Medicamentul a fost aprobat de Agenția pentru...

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar
Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer. "Spitalul "Sfânta Maria" a reprimit...

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 
Galerie Foto Diversele afecțiuni, presiunea socială, greutatea de a te mișca, dificultatea de a găsi haine potrivite, nemulțumirea față de imaginea noastră din oglindă. Toate acestea sunt cauzele care ne propulsează în...

Pregătirea pentru montarea unui implant dentar

Pregătirea pentru montarea unui implant dentar
O procedură de implant dentar se efectuează prin introducerea unor rădăcini artificiale ale dinților. Aceste implanturi se leagă de osul maxilarului, permițând medicului dentist sau chirurgului oral să plaseze...

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje
Ce este sigilarea dentară   Te întrebi dacă toți copiii sunt afectați de carii dentare? Răspunsul este oferit de statisticile internaționale, care arată că peste 50% dintre copiii cu vârste până...
Serviciul de email marketing furnizat de