x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Avantajele dietei alcaline

0
Autor: Georgeta Licsandru 05 Feb 2008 - 00:00

Îmi plac fructele şi legumele crude, dar îmi este teamă să mănânc pentru că sunt acide, iar eu sufăr oricum din cauza hiperacidităţii – afirmă foarte multe persoane. “Cei care susţin acest lucru greşesc.

Îmi plac fructele şi legumele crude, dar îmi este teamă să mănânc pentru că sunt acide, iar eu sufăr oricum din cauza hiperacidităţii – afirmă foarte multe persoane. “Cei care susţin acest lucru greşesc. Este o diferenţă între natura acidă a unui aliment şi efectul lui acidifiant sau alcalinizant. Fructele sunt acide prin natura lor. În organism, acizii din fructe creează alcalinitate, reducând hiperaciditatea”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

Fructe şi legume

Specialistul nostru ne atrage atenţia asupra confuziei care se face între alimentele acide şi cele acidifiante. Această confuzie se datorează faptului că nu putem diferenţia aceste produse după gustul pe care îl au. Dacă papilele noastre gustative ne spun că un aliment este acid, acest lucru nu înseamnă că alimentul respectiv va avea efect acid şi după digestie. Pornind de la acest principiu, alimentele pot fi grupate în mai multe categorii: alimente acide, alimente acidifiante şi alimente alcaline.

Astfel, toate fructele necoapte, lămâile, portocalele, mandarinele, ananasul, kiwi, afinele, căpşunile, zmeura, murele, prunele, merele, strugurii, cireşele, roşiile se încadrează în categoria alimentelor acide. După digestie însă, acestea devin alcaline şi scad aciditatea mediului intern.

A doua categorie de alimente sunt cele acidifiante. În această categorie intră în primul rând produsele de origine animală, care au efect acidifiant asupra organismului, din cauza proteinelor conţinute. Alimente acidifiante sunt carnea de vită, de porc, de vânat, carnea de peşte, mezelurile, peştele, ouăle, brânzeturile, iaurtul, brânzeturile, untul, untura, uleiurile vegetale fierte şi întărite (margarina), cerealele rafinate, unele sortimente de pâine, unele leguminoase (soia, fasolea uscată), fructele oleaginoase (nucile, nucile de Brazilia, sâmburii de pin, seminţele de dovleac, de floarea-soarelui), zahărul rafinat, produsele de patiserie, dulceţurile pe bază de zahăr, cafeaua, ceaiul, cacaoa. Aciditatea indusă de alimentele enumerate mai sus poate fi ţinută sub control dacă mâncăm alimente alcaline: cartofi, legume verzi (salată verde, broccoli, spanac, varză, untişor), morcovi, sfeclă, napi, banane, avocado şi fructe uscate (curmale, smochine, mere, pere, caise).

 

Echilibru

Care trebuie să fie proporţia alimentelor acidifiante şi a celor alcaline în regimul nostru zilnic? Specialiştii spun că acest lucru depinde de profilul nostru biochimic. Unele persoane au un profil biochimic de tip alcalin, ceea ce înseamnă că pot consuma mai multe alimente acidifiante fără să aibă probleme de sănătate. Alte persoane au un profil biochimic de tip acid şi cu atât mai mult nu trebuie să facă exces de alimente acidifiante. Chiar dacă sunt acidifiante, nu putem elimina din dietă produsele de origine animală. Orga­nismul nostru are nevoie de ele în aceeaşi măsură ca şi de fructe. Un regim dur vegetarian predispune la carenţe de fier şi vitamina B12, care se găsesc cu precădere în alimentele de origine animală.

“Nu trebuie să eliminăm unele alimente în favoarea altora. Alimentele au profiluri biochimice diferite. Oamenii – la fel. Unele persoane pot să se îndrepte spre o alimentaţie preponderent vegetariană, altele pot să consume mai multă carne, fără să aibă probleme de sănătate. Trebuie să fim atenţi cum ne simţim după ce am mâncat ceva. Dacă nu ne simţim bine după masă este posibil să fi mâncat un aliment care a modificat echilibrul acido-bazic al organismului”, explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

Ce este pH-ul?

Aciditatea şi alcalinitatea sau echilibrul acido-bazic se măsoară în pH, o scală de valori între 0 şi 14. “Reacţiile metabo­lice, la nivel celular, nu pot avea loc decât într-un mediu în care acizii şi bazele se află în echilibru. La omul sănătos, pH-ul mediului intern al sângelui este 7,46. Sub 7,4 până la 7 vorbim despre acidoză. Peste 7,46 vorbim de mediu alcalin, de alcalinizare. Doar la valoarea 7,46 a pH-ului ne bucurăm de o sănătate de fier, iar organele noastre interne funcţionează corect”, continuă specialistul nostru. Efectele dezechilibrului pH-ului sunt numeroase: de la aciditate gastrică însoţită de reflux gastroesofagian, dureri stomacale, gastrite, ulcere până la predispoziţie la alergii, imunitate scăzută, dureri de cap, piele uscată, osteoporoză, artrită.

 

 

FEMEILE. Prin natura lor, femeile au un profil biochimic de tip acid. De aceea, dieta lor trebuie să fie mai bogată în alimente alcaline. Mediul intern preponde­rent acid favorizează atacurile microbilor, virusurilor, bacteriilor. pH-ul acid face organismul femeilor mai vulnerabil. Acestea sunt predispuse la osteoporoză tocmai din cauza pH-ului acid. Calciul din organism este cel care luptă cu pH-ul acid. În timpul ciclului însă, femeile pierd mai multe săruri minerale, inclusiv calciu, decât în mod obişnuit. În lipsa calciului care luptă cu pH-ul acid, organismul extrage acest mineral din sistemul osos, pentru echilibrarea acidităţii şi alcali­nităţii. Astfel că primele semne de boală apar la nivelul sistemului osos. În timp însă creşte predispoziţia la boli renale, cardiovasculare, îmbătrânire precoce şi chiar cancer.

 

Sfatul medicului

“Omul modern trăieşte în acidoză. Mediul poluat, fumatul, lipsa de acti­vitate fizică şi de mişcare în aer liber provoacă acidoză, lipsa de oxigenare a mediului intern şi a ţesuturilor. Despre dietă nici nu mai vorbim. Mezelurile, produsele din carne, produsele fast-food sunt caracteristice dietei moderne. Aceste produse au o capacitate acidifiantă mai mare decât în mod normal, pentru că mai conţin şi aditivi alimentari. În general, toţi am început să trăim în acidoză, de aceea este recomandat să mâncăm multe fructe şi legume. Acestea sunt singurele care alcalinizează mediul intern. Atenţie la fructele uscate! În mod natural, acestea sunt alcalini­zante. Dacă au urme de conservanţi cu sulf, fructele uscate devin acidifiante”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

 

Citeşte mai multe despre:   acid,   alimente,   alimentatie echilibrata,   alcaline

 



Mai multe titluri din categorie

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!
Galerie Foto Sortimentele de ceai laxativ se bazeaza pe plante sau amestecuri de plante organice care combat constipatia. Ceaiul se poate consuma fara prescriptie medicala, are efecte benefice in ameliorarea flatulentei si ajuta la...

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?
Durerea de spate nu lasă niciun aspect al vieții noastre neatins. Aceasta afectează starea noastră de spirit, activitățile sociale la care participăm, relațiile cu cei din jur și însăși viziunea asupra...

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse...

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Populația din mai multe țări ale lumii sunt tot mai încrezătoare în vaccinurile anti COVID-19, arată un studiu Kekst CNC, transmite AFP. Cercetarea a fost realizată în șase state, respectiv Franţa,...

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea,&n...

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Vaccinul de la Johnson&Johnson, primul vaccin din lume care va fi administrat printr-o singură doză, a fost aprobat în regim de urgență de FDA în Statele Unite ale Americii. Compania Johnson&Johnson va...

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori
Galerie Foto Echilibrul emoțional reprezintă cea mai eficientă cale de a ne vindeca și de a preveni apariția bolilor. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate multe tipuri de terapii alternative, care pot ajuta la sănătatea...

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Medicamentul Regdanvimab pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul cu anticorpi monoclonali este dezvoltat de compania...

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la ...

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din...

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă a...

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Picioarele te ajută să te miști prin lume și să stai în picioare câte o zi întreagă. Cu toate acestea, se întâmplă, adesea, ca ele să primească cea mai puțină atenție. Îngrijirea picioarelor nu este...

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură s

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech oprește transmiterea infecției la majoritatea persoanelor imunizate din Israel, arată datele preliminare ale primul studiu efectuat în rândul populației,...

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales...
Serviciul de email marketing furnizat de