Etichetele băuturilor energizante vor conţine avertismente cu privire la impactul consumului asupra copiilor, femeilor însărcinate şi asupra celor care sunt sensibili la cafeină. Reglementarea va intra în vigoare imediat ce proiectul de lege va fi aprobat de Comisia Europeană.
Asociaţia Britanică pentru Băuturi Carbogazoase (BSDA) este iniţiatoarea proiectului de reglementare a etichetelor băuturilor energizante sau care au în compoziţie un conţinut ridicat de cafeină.
Specialiştii din cadrul asociaţiei au elaborat un cod de bune practici care le cere producătorilor să informeze consumatorii suplimentar cu privire la efectele adverse ale acestor băuturi. Vizate sunt, în primul rând, categoriile de risc: copiii, femeile însărcinate şi cei care sunt sensibili la cafeină. Avertismentul trebuie poziţionat pe etichetă astfel încât să iasă în evidenţă.
De asemenea, este necesar ca aceste sfaturi să fie menţionate pe web-site-urile companiilor producătoare sau pe orice alt material de promovare. Codul de bune practici elaborat de englezi cere ca băuturile energizante să nu fie promovate în mediile frecventate de minori care nu au împlinit vârsta de 16 ani.
Asociaţia Britanică pentru Băuturi Carbogazoase a elaborat codul de bune practici în conformitate cu Directiva Europeană 2002/67/EC. Aceasta definea produsele cu conţinut ridicat de cafeină ca fiind acele alimente care au în compoziţie o cantitate mai mare de 150 mg/l de cafeină.
În acest sens, codul de bune practici le cere producătorilor să aibă inscripţionată imediat sub denumirea băuturii menţiunea „conţinut ridicat de cafeină". Uniunea Producătorilor de Băuturi din Europa lucrează la un cod similar care va fi aplicat în toate statele membre UE.
Citește pe Antena3.ro