x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bacteria care te ucide încetul cu încetul

0
Autor: Nicoleta Catana 31 Ian 2008 - 00:00
Bacteria care te ucide încetul cu încetul

PRECAUŢIE ● Încercaţi să consumaţi produse cât mai bine igienizate!
Alimentele care nu sunt spălate corespunzător pot fi extrem de nocive organismului nostru, mai ales dacă avem un sistem imunitar scăzut. Bolile care rezultă din această neglijenţă sunt fatale uneori.



PRECAUŢIE ● Încercaţi să consumaţi produse cât mai bine igienizate!
Alimentele care nu sunt spălate corespunzător pot fi extrem de nocive organismului nostru, mai ales dacă avem un sistem imunitar scăzut. Bolile care rezultă din această neglijenţă sunt fatale uneori.


Produsele alimentare care sunt infectate cu bacteria Listeria monocytogenes pot fi extrem de nocive pentru organismul uman, în special pentru cel al femeilor însărcinate, al nou-născuţilor şi al persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, care au un sistem imunitar scăzut. La adulţii sănătoşi, boala este asemănătoare cu o viroză respiratorie. Alarmată de numărul de persoane tot mai mare care au de suferit de pe urma acestei bacterii, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), la cererea Comisiei Europene, a dat publicităţii un raport care conţine câteva sfaturi în ceea ce priveşte evitarea infestării cu această bacterie.


PROVENIENŢA. Listeria monocytogenes se găseşte cel mai frecvent în produsele gata preparate, adică cele scoase pe piaţă direct pentru consumul uman, fără a mai necesita trecerea printr-un proces de preparare, de eliminare sau de reducere a nivelului acceptabil de microorganisme. Dintre acestea enumerăm produsele din carne de pui, peşte, laptele nepasteurizat, brânza, fructele, legumele sau sandvişurile. De reţinut este că mâncărurile reîncălzite pot elimina orice bacterie existentă în alimente. Dacă acest lucru nu se poate, nu le consumaţi.


De apariţia acestei bacterii sunt legaţi direct factori ca tipul de ambalaj al produsului, practicile preparării (de exemplu, tăierea în felii cât mai subţiri a cărnii), temperatura la care se depozitează, modalitatea de aranjare pe raft, ţinându-se cont de durata de valabilitate, adică încercarea pe cât posibil ca produsele care expiră cel mai repede să fie amplasate cât mai aproape de consumator. Lipsa de experienţă şi de educaţie a personalului care se ocupă de manevrarea produselor alimentare poate duce la apariţia listeriozei, spun medicii Lianou şi Sofos într-un studiu publicat în 2007. Subcomitetul de Sănătate Publică Veterinară (SCVPH) al UE a stabilit că această bacterie apare încă din timpul procesului de obţinere a produsului datorită mediului în care alimentul se prepară, iar acest lucru a fost confirmat de zecile de studii efectuate până acum, la care s-au folosit metode moleculare specifice.


FACTORI. Temperatura este cel mai important factor care determină dezvoltarea bacteriei în alimente. Informaţiile detaliate legate de lanţul frigorific reprezintă o condiţie necesară pentru a evita riscurile apărute o dată cu apariţia bacteriei în produsele gata preparate, excepţie făcând produsele care sunt supuse unor schimbări de temperatură, mult mai scăzută. Este foarte cunoscut faptul că primul pas din cadrul procesului de producţie este cel mai important, dar, de cele mai multe ori în unele centre de vânzare cu amănuntul, lăzile frigorifice şi frigiderele sunt mai puţin supravegheate. Chiar şi acasă trebuie să verificăm respectarea lanţului frigorific. Sarcina controlării temperaturii pe durata transportului, a depozitării şi a vânzării cu amănuntul îi revine de obicei comerciantului, şi nu producătorului, în timp ce aceea a frigiderului din gospodăria proprie depinde de sârguinţa consumatorului. Produsele gata preparate pot petrece o bună parte de timp mai degrabă într-un frigider domestic, decât într-o combină frigorifică, acest lucru datorându-se temperaturii mult mai adecvate. Perioada de menţinere a produselor într-o astfel de combină este limitată în Europa


Listerioza

Listerioza este o afecţiune rară, infecţioasă, care este produsă de bacteria Listeria monocytogenes. În unele cazuri, germenul se transmite prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. Există o întreagă varietate în ceea ce priveşte severitatea cazurilor, de la statutul de purtător temporar asimptomatic până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin. Cu cât diagnosticarea bacteriei se face mai repede, cu atât complicaţiile bolii sunt evitate mai cu succes.

Unele persoane prezintă şi simptome ca: febră, dureri musculare, greaţă şi dureri gastrice. Cu toate acestea, dacă germenul reuşeşte să pătrundă la ni-velul sistemului nervos, simptomele pot fi şi mai severe, de exemplu, cefaleea şi rigiditatea cervicală, convulsiile, pierderea echilibrului şi o stare confuzională. Listerioza se tratează cu antibiotice, dar, datorită gravităţii bolii, mulţi medici preferă să-i interneze pe pacienţi pe du-rata efectuării tratamentului, pentru o monitorizare mai bună. Antibioticele pot fi astfel şi administrate intravenos, ele ajungând direct în sânge, care reprezintă cea mai rapidă cale de a administra un antiobiotic. Persoanele care sunt în pericolul de a contracta boala, dar şi membrii familiilor lor ar trebui ca, atunci când prepară alimentele, să încălzească până la aburire produsele fast-food.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   produsele

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament
Pentru foarte multe persoane, adolescența înseamnă acnee distinctivă pe față și, deoseori și pe piept și pe spate. Aceste mici imperfecțiuni ale pielii tind să dispară odată cu înaintarea în vârstă, dar...

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia
Anumite afecțiuni fizice ar putea determina apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia ori tulburarea bipolară, arată un studiu publicat în JAMA Psychiatry. Astfel, o infecție...

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19
Danemarca trimite în România 15 ventilatoare mobile și 8 concentratoare de oxigen pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Ambasada Danemarcei în România anunță că decizia privind donarea de echipamente...

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane
Ministerul Sănătății (MS) a solicitat, vineri dimineața, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19
Pe lângă infecția cu COVID-19, birocrația contribuie și ea la clasarea României pe primul loc la mortalitate în Europa, spune șeful DSP Arad, Horea Timiș. Acesta explică de ce pacienții sunt ținuți în...

A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân

A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân
Dezbaterea veche de zeci de ani privind posibilitatea ca deodorantele să ducă la apariţia cancerului la sân a fost reaprinsă în comunitatea ştiinţifică odată cu publicarea a două noi studii. În timp ce...

Mii de flacoane de Remdesivir au ajuns în aproape 100 de spitale

Mii de flacoane de Remdesivir au ajuns în aproape 100 de spitale
Aproape 5.700 de flacoane de Remdesivir au ajuns în 98 de spitale din România, anunță Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în spitalele care au în...

Boala hemoroidală și cele mai bune tratamente

Boala hemoroidală și cele mai bune tratamente
Boala hemoroidală este o afecțiune extrem de răspândită în rândul populației, statisticile arătând că una din trei persoane suferă de hemoroizi la un moment dat în viață. Cunoscută și sub denumirea...

Decizie surpriză în SUA. Un vaccin anti COVID-19 nu a fost autorizat pentru rapel

Decizie surpriză în SUA. Un vaccin anti COVID-19 nu a fost autorizat pentru rapel
Vaccinul anti COVID-19 produs de compania americană Moderna nu a primit aprobarea Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) pentru administrarea celei de-a treia doze, scrie Reuters. Instituția de...

Iarna sosește curând! Sunteți pregătiți?

Iarna sosește curând! Sunteți pregătiți?
Nu mai este mult timp până când va începe sezonul friguros de iarnă. Părinții tineri și lipsiți de experiență, au nevoie de câteva sfaturi utile, mai mult ca sigur, în ceea ce privește alimentația și...

Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%

Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%
Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%, arată INS. Până în data de 10 octombrie au fost raportate  5209 secvențieri la INSP-CNSCBT. Au fost confirmate 4.604 cazu...
Serviciul de email marketing furnizat de