x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bacteria care te ucide încetul cu încetul

Bacteria care te ucide încetul cu încetul

de Nicoleta Catana    |    31 Ian 2008   •   00:00
Bacteria care te ucide încetul cu încetul

PRECAUŢIE ● Încercaţi să consumaţi produse cât mai bine igienizate!
Alimentele care nu sunt spălate corespunzător pot fi extrem de nocive organismului nostru, mai ales dacă avem un sistem imunitar scăzut. Bolile care rezultă din această neglijenţă sunt fatale uneori.


PRECAUŢIE ● Încercaţi să consumaţi produse cât mai bine igienizate!
Alimentele care nu sunt spălate corespunzător pot fi extrem de nocive organismului nostru, mai ales dacă avem un sistem imunitar scăzut. Bolile care rezultă din această neglijenţă sunt fatale uneori.


Produsele alimentare care sunt infectate cu bacteria Listeria monocytogenes pot fi extrem de nocive pentru organismul uman, în special pentru cel al femeilor însărcinate, al nou-născuţilor şi al persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, care au un sistem imunitar scăzut. La adulţii sănătoşi, boala este asemănătoare cu o viroză respiratorie. Alarmată de numărul de persoane tot mai mare care au de suferit de pe urma acestei bacterii, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), la cererea Comisiei Europene, a dat publicităţii un raport care conţine câteva sfaturi în ceea ce priveşte evitarea infestării cu această bacterie.


PROVENIENŢA. Listeria monocytogenes se găseşte cel mai frecvent în produsele gata preparate, adică cele scoase pe piaţă direct pentru consumul uman, fără a mai necesita trecerea printr-un proces de preparare, de eliminare sau de reducere a nivelului acceptabil de microorganisme. Dintre acestea enumerăm produsele din carne de pui, peşte, laptele nepasteurizat, brânza, fructele, legumele sau sandvişurile. De reţinut este că mâncărurile reîncălzite pot elimina orice bacterie existentă în alimente. Dacă acest lucru nu se poate, nu le consumaţi.


De apariţia acestei bacterii sunt legaţi direct factori ca tipul de ambalaj al produsului, practicile preparării (de exemplu, tăierea în felii cât mai subţiri a cărnii), temperatura la care se depozitează, modalitatea de aranjare pe raft, ţinându-se cont de durata de valabilitate, adică încercarea pe cât posibil ca produsele care expiră cel mai repede să fie amplasate cât mai aproape de consumator. Lipsa de experienţă şi de educaţie a personalului care se ocupă de manevrarea produselor alimentare poate duce la apariţia listeriozei, spun medicii Lianou şi Sofos într-un studiu publicat în 2007. Subcomitetul de Sănătate Publică Veterinară (SCVPH) al UE a stabilit că această bacterie apare încă din timpul procesului de obţinere a produsului datorită mediului în care alimentul se prepară, iar acest lucru a fost confirmat de zecile de studii efectuate până acum, la care s-au folosit metode moleculare specifice.


FACTORI. Temperatura este cel mai important factor care determină dezvoltarea bacteriei în alimente. Informaţiile detaliate legate de lanţul frigorific reprezintă o condiţie necesară pentru a evita riscurile apărute o dată cu apariţia bacteriei în produsele gata preparate, excepţie făcând produsele care sunt supuse unor schimbări de temperatură, mult mai scăzută. Este foarte cunoscut faptul că primul pas din cadrul procesului de producţie este cel mai important, dar, de cele mai multe ori în unele centre de vânzare cu amănuntul, lăzile frigorifice şi frigiderele sunt mai puţin supravegheate. Chiar şi acasă trebuie să verificăm respectarea lanţului frigorific. Sarcina controlării temperaturii pe durata transportului, a depozitării şi a vânzării cu amănuntul îi revine de obicei comerciantului, şi nu producătorului, în timp ce aceea a frigiderului din gospodăria proprie depinde de sârguinţa consumatorului. Produsele gata preparate pot petrece o bună parte de timp mai degrabă într-un frigider domestic, decât într-o combină frigorifică, acest lucru datorându-se temperaturii mult mai adecvate. Perioada de menţinere a produselor într-o astfel de combină este limitată în Europa


Listerioza

Listerioza este o afecţiune rară, infecţioasă, care este produsă de bacteria Listeria monocytogenes. În unele cazuri, germenul se transmite prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. Există o întreagă varietate în ceea ce priveşte severitatea cazurilor, de la statutul de purtător temporar asimptomatic până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin. Cu cât diagnosticarea bacteriei se face mai repede, cu atât complicaţiile bolii sunt evitate mai cu succes.

Unele persoane prezintă şi simptome ca: febră, dureri musculare, greaţă şi dureri gastrice. Cu toate acestea, dacă germenul reuşeşte să pătrundă la ni-velul sistemului nervos, simptomele pot fi şi mai severe, de exemplu, cefaleea şi rigiditatea cervicală, convulsiile, pierderea echilibrului şi o stare confuzională. Listerioza se tratează cu antibiotice, dar, datorită gravităţii bolii, mulţi medici preferă să-i interneze pe pacienţi pe du-rata efectuării tratamentului, pentru o monitorizare mai bună. Antibioticele pot fi astfel şi administrate intravenos, ele ajungând direct în sânge, care reprezintă cea mai rapidă cale de a administra un antiobiotic. Persoanele care sunt în pericolul de a contracta boala, dar şi membrii familiilor lor ar trebui ca, atunci când prepară alimentele, să încălzească până la aburire produsele fast-food.

×
Subiecte în articol: bun de consum produsele