Cand ati fost ultima data la balet? Daca nu va amintiti luna, chiar anul, cu siguranta va aduceti aminte de gratia balerinilor... Mersul lor pe poante, privirea, sincronizarea perfecta cu muzica, supletea, miscarile elegante ale mainilor si picioarelor. Balerinii au aceasta eleganta in miscari nu numai pe scena, dar si in viata cotidiana. Pentru a le imprima micutilor aceasta atitudine deosebita pe care o regasim numai in randul dansatorilor, in ultimul timp, din ce in ce mai multi parinti isi duc copiii la lectii de balet, dupa cum am aflat de la Iolanda Petrescu, prim-balerina la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", director artistic la Centrul de Dans Ballet Art. Exista insa si o serie de alte motivatii: corectarea deficientelor fizice (platfusul) sau traditia in familie. "In plus, baletul contribuie la dezvoltarea uniforma a intregii musculaturi a corpului, confera mobilitate, echilibru. De asemenea, baletul imprima o atitudine corecta, dezvolta gustul artistic si simtul ritmului muzical", explica Iolanda Petrescu.
Copii, adulti
De la ce varsta putem sa facem balet? De la 4 ani. Dar asta nu inseamna ca, ajunsi la maturitate, nu putem lua cateva lectii de balet. Insa cu cat familiarizarea cu baletul are loc mai devreme, cu atat este mai bine pentru o dezvoltare fizica armonioasa. Pe de alta parte, copiii au mai multa flexibilitate, usurinta in executarea miscarilor si, specific lor, ei imita miscarile profesorului de balet (adultii pierd aceasta usurinta de a executa miscarile, dar si startul in aceasta profesie). In schimb, adultii incearca sa inteleaga miscarile, ceea ce ingreuneaza executarea cu usurinta a dansului.
Dans vs calculator
In ultima vreme, din ce in ce mai multi parinti incearca sa-si distraga copiii din fata calculatorului. Daca sunteti unul dintre acesti parinti, ganditi-va ca baletul reprezinta o solutie. Un abonament lunar la balet este mai benefic decat achizitionarea celui mai nou joc pentru calculator. Si, in plus, va va ajuta sa va consolidati relatia cu micutul. Asa ca nu-l certati daca va cere sa repetati cu el acasa miscarile pe care le-a invatat la cursul de balet si nici daca va copleseste cu termeni si notiuni pe care le-a aflat in cadrul acestuia. Iolanda Petrescu spune ca a intalnit cazuri de fetite plinute care, dupa ce au facut balet un an, cate doua ore saptamanal, au scapat de acest complex, capatand usurinta in miscari si au reusit sa slabeasca, devenind copii cu greutate normala.
Curs de initiere
Daca micutul dumneavoastra va roaga sa-l duceti la balet, nu ignorati aceasta rugaminte. In definitiv, el va fi cel care va spune daca mai doreste sau nu sa continue cursurile de balet. Dumneavoastra asigurati-va ca profesorul de balet are notiuni elementare de anatomie a corpului, de pozitiile corpului in miscare.
Cursul de balet dureaza minimum trei luni, cate doua ore saptamanal. In acest timp, baletul ii va fi explicat copilului pe intelesul lui. "De exemplu, pentru intinderea tendoanelor, copilului i se va spune ca merge in pasul elefantului, bineinteles pe fundal muzical. Pentru a dobandi o pozitie corecta a bratelor, copilul isi va imagina ca intre bratele sale se afla o bula de sapun", exemplifica Iolanda Petrescu.
SARCINA. Insarcinata in sase luni, prim-balerina Iolanda Petrescu spune ca nu a avut o sarcina cu probleme, nu a avut dureri de spate si nici stari de disconfort. Desi nu mai are aceeasi mobilitate ca si inainte, se apleaca foarte usor si inca face exercitii cu copiii: exercitii de incalzire la sol pentru musculatura gambelor si a coapselor, intinderi, dar si miscari la bara de balet. Spune ca deja s-a gandit la cateva miscari pentru micutul ei, care sa-l ajute sa se dezvolte armonios.