x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Batonul Q-form nu ne arde grasimile

Batonul Q-form nu ne arde grasimile

de Cristina Andreea Calin    |    03 Feb 2007   •   00:00
Batonul Q-form nu ne arde grasimile

Desi se vrea a fi un produs "care arde grasimea", Batonul Q-form nu face decat sa ii aduca celui care il consuma un aport caloric foarte ridicat.

CE BEM, CE MANCAM - Produs de slabit cu grasimi vegetale
Desi se vrea a fi un produs "care arde grasime", batonul Q-form nu face decat sa ii aduca celui care il consuma un aport caloric foarte ridicat.

Ingredientele batonului Q-form, care "inlocuieste o masa pentru controlul greutatii", sunt, conform etichetei, urmatoarele: cereale expandate 18% (porumb, orez, ovaz), sirop de glucoza 18%, fibra vegetala 10% (grau, ovaz), proteina 5% (lapte praf degresat izolat proteic de zer, cazeinat de sodiu), izolat proteic din soia 4%, cacao pudra degresata 4%, extract de malt din orz dextroza, grasime vegetala hidrogenata, antioxidant acid ascorbic E 300. Emulsifiant: lecitina din soia E 322, L-carmitin fosfat 0,4%, aromatizant vanilina.

Eticheta nutritionala pentru 60 de grame de produs specifica o valoare energetica de 198 kcal, proteine 5 grame, carbohidrati 40 grame, lipide totale 2 grame, din care saturate 0,5 grame, fibre 6 grame, sodiu 0,1 grame, vitamina C 15 mg, vitamina E 2,4 mg, vitamina B1 1,6 mg, vitamina B2 0,32 mg, vitamina B6 0,36 mg, vitamina PP 3,6 mg, vitamina B12 0,6 µg, acid folic 10 µg si L-Carnitin fosfat 1 g.

ANALIZA. Produsul analizat are un excend de carbohidrati, in special cu index glicemic foarte ridicat, sirop de glucoza, dextroza (care este din punct de vedere chimic tot glucoza) si cereale expandate, de asemenea cu index glicemic ridicat, ce exercita un efect stresant asupra pancreasului endocrin, ne precizeaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, produsul contine grasime vegetala hidrogenata recunoscuta a fi periculoasa pentru sanatate, din cauza efectului aterogen al acizilor grasi translimitati cantitativ in tari ca Statele Unite ale Americii, Canada si unele tari membre ale Uniunii Europene.

CONCLUZII. Produsul Q-form baton pentru slabit nu este indicat copiilor, lucru specificat si pe ambalaj: "A nu se lasa la indemana copiilor!". De asemenea, producatorul specifica faptul ca produsul nu este recomandat diabeticilor, tocmai datorita zaharurilor cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat. Densitatea calorica a produsului este mare, 330 kcal la 100 de grame de produs. Din aceasta cauza nu este indicat supraponderalilor, obezilor, persoanelor sedentare, suferinzilor de sindrom metabolic, hipertensivilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, de maladii inflamatorii cronice, bolnavilor de cancer, celor care sufera de anumite alergii, astmaticilor, suferinzilor de boli neurodegenerative, ne spune specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

PRECIZARI
Rubrica se adreseazacelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectelelor asupra sanatatii.
Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului fara a-i prezenta produsul.
×
Subiecte în articol: bun de consum vitamina grame